Výročí, které se moc nepřipomíná. Před patnácti lety brutálně zavraždili holandského režiséra, kritizujícího multikulti

02.11.2019 17:22

Dnes je to přesně patnáct let, kdy byl muslimským věřícím brutálně zavražděn novinář, režisér a herec Theo van Gogh, jenž se do paměti zapsal svým kontroverzním filmem Submission (Podvolení) a výrokem, že „multikulturalismus je zdvořilé ustupování roztahovačnému hostu, který vás postupně vytěsňuje z vašeho domova“, informuje Reflex.cz.

Výročí, které se moc nepřipomíná. Před patnácti lety brutálně zavraždili holandského režiséra, kritizujícího multikulti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Revolver, ilustrační foto

Theodoor van Gogh se narodil v roce 1957 v nizozemském městě Haagu. Jeho otec byl členem nizozemské tajné služby. Theo byl pojmenován na památku příbuzného svého otce, jenž byl v dobách II. světové války členem protiněmeckého odboje a byl Němci popraven.

Mladý Theo se po neúspěšných studiích na amsterdamské univerzitě nakonec stal technickým asistentem režie a následně sám natočil několik filmů, za které získal i mezinárodní ocenění. Věnoval se hlavně politickým tématům a jeho agresivní, mnohdy až vulgární styl se stal proslaveným.

Kriticky se předně zaměřoval na zpohodlnělý život společenských a kulturních elit a své filmy věnoval mnoha prapodivným existencím, které potkával v nizozemských městech. Právě kvůli jeho agresivitě a vulgaritě se ovšem od Thea odvracelo stále více médií a redakcí. 

Častým terčem jeho agresivity a vulgarity byla různá náboženství, speciálně židovství a následně islám. Po 11. září 2001 již si Theo vůbec nebral servítky a o muslimech často veřejně hovořil jako o „kozomrdech“. Na islám pak i veřejně zaútočil kvůli potlačování práv a osobností žen v islámu.

V roce 2004 spatřil světlo světa jeho film Submission (Podvolení). Film byl natočen vysoce provokativním stylem: na nahých tělech údajných muslimských žen, které byly zahaleny průsvitnou látkou dle islámských pravidel, byly například promítnuty pasáže z koránu schvalující ponižování žen a ospravedlňující fyzické násilí na nich.

Kauza filmu byla rozsáhle medializována a Theovi začaly chodit výhrůžky smrtí. Film byl proto poslední kapkou, v témže roce dne 2. listopadu si van Gogha našla “trestající” ruka muslimského věřícího, který ho přepadl během cesty do práce v nizozemském Amsterdamu, postřelil a podřezal.

Na Theovo tělo pak vrah umístil text svého manifestu s výhrůžkami směřovanými k židům, Západu a Ayaan Hirsi Ali, a pokusil se uprchnout. Vrah byl brzy dopaden a identifikován jako marocko-holandský muslim Mohammed Boujeri, který byl členem muslimské skupiny „Hofstad“. Jedná se o kódové označení radikální muslimské skupiny, přidělené nizozemskou tajnou službou, která toto uskupení převážně mladých holandských muslimů sledovala.

Vražda Theo van Gogha byla dalším varováním, že evropské hodnoty svobody slova a práva na kritiku jsou v radikálním rozporu s hodnotami rozrůstající se muslimské menšiny v Evropě.


 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…