Výrok Pekarové otevřel staré rány. Slova předsedy Svobodných Vondráčka v TOP 09 neradi uslyší

12.01.2022 9:56 | Ze sítí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová to za svůj výrok na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána schytává ze všech stran. V této souvislosti upozornil na zajímavou historickou vazbu předseda Svobodných Libor Vondráček a poukázal tím na bolavé rány, na které by politici TOP 09 nejraději zapomněli.

Výrok Pekarové otevřel staré rány. Slova předsedy Svobodných Vondráčka v TOP 09 neradi uslyší
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Nikdo neočekával, že zrovna Markéta Pekarová Adamová bude zkvalitňovat naše vztahy s V4. Vždyť dlouhodobě tvrdila, že naše země je na jiné straně barikády, než na které je právě Maďarsko,“ reagoval na výrok novopečené šéfky Sněmovny Libor Vondráček, podle kterého není správné, abychom dávali rady Maďarům, koho mají volit. „Česká republika musí hájit především své vlastní zájmy a usilovat o zachování naši vlastní suverenity. Jestli bude v Maďarsku zvolen někdo, kdo bude fandit tomu, aby členské státy předávaly pravomoci do Bruselu, nebude to pro naši zemi dobrá zpráva. V tomto jsme měli osobně premiéra Orbána jako hlasitého spojence,“ domnívá se předseda Svobodných.

„Srovnávat premiéra Orbána s premiérem Babišem chce hodně odvahy. V době, kdy byl Viktor Orbán vůdcem studentských protikomunistických protestů, byl Andrej Babiš kariérním komunistou a pracoval pro komunistický režim v zahraničním obchodu. Viktor Orbán si nezaslouží takové srovnání,“ připomněl Libor Vondráček, kterému tento atak připadá hodně zvláštní ještě z jednoho důvodu. 
 
„Byli to právě členové TOP 09, kteří svého času schvalovali pro Andreje Babiše podporu biopaliv,“ řekl bez skrupulí Libor Vondráček. „Zřejmě to byli kamarádi, když například Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová nebo Pavel Severa podpořili den před volbami v roce 2010, na mimořádné schůzi Sněmovny, zákon, který umožnil, aby Andrej Babiš mohl mít byznys s přimícháváním biopaliv. Všichni kvůli tomu platíme 1,80 korun navíc v ceně benzínu a nuceně tak dotujeme pěstování řepky,“ zlobí se předseda Vondráček. 
 
„Ať si Maďaři zvolí koho chtějí. V každém případě bych byl moc rád, kdyby ten, co bude vládnout v Maďarsku, nechtěl brát kompetence České republice a nechtěl snižovat její suverenitu. Dlouhodobě říkáme, že nad každým hradem má vlát jen jedna vlajka. Ctíme suverenitu každého státu, stejně si ale přejeme, aby tyto země ctily tu naši,“ uzavřel Libor Vondráček svůj pohled na kauzu „Pekarová – Orbán“. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…