Vyslání polní nemocnice do Jordánska by trvalo měsíce a stálo stamiliony korun

18.02.2015 16:41

Příprava vyslání polní nemocnice do Jordánska by v případě schválení trvala několik měsíců. Náklady by představovaly několik set milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek. O vyslání nemocnice jako o v podstatě hotové věci dnes informoval prezident Miloš Zeman. Dohodli se na ní podle něj ústavní činitelé na úterní koordinační schůzce. Podle dalších účastníků ale šlo pouze o návrh, jehož proveditelnost se musí prověřit, pokud s ním budou Jordánci souhlasit.

Vyslání polní nemocnice do Jordánska by trvalo měsíce a stálo stamiliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Generální štáb o záměru neměl žádné informace. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové se v případě politického záměru musí připravit důkladná analýza.

"Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů ze včerejška (úterý) chci sdělit, že vám z kraje zřejmě odeberu polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech," řekl dnes Zeman. Podle něj je Jordánsko stabilní stát, kde je 600.000 uprchlíků. "Takže praská ve švech. Naše velmi známá a všude oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěná právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby," řekl Zeman.

Mluvčí generálního štábu: Je to pro nás nová informace

"V rámci schváleného mandátu na roky 2015 a 2016 se s nasazením polní nemocnice nepočítá. Je to pro nás nová informace. Pokud by bylo záměrem politické reprezentace nasadit polní nemocnici, musela by před jejím vysláním proběhnout důkladná analýza a příprava," uvedla Růžičková.

Účastníci schůzky potvrdili, že o polní nemocnici se Zemanem mluvili, prý jako o záměru, který se musí ještě prověřit. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je jeho úkolem, aby variantu vyslání nemocnice ověřil. "K tomuto tématu se pak vrátíme na jednání vlády a na příští koordinační schůzce ústavních činitelů," napsal ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl dalším účastníkem koordinačního setkání k zahraniční politice. Podle šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) bylo vyslání nemocnice na schůzce diskutováno jako jedna z alternativ. Pokud by Jordánsko o ni mělo zájem, o vyslání musí rozhodnout vláda a Parlament, dodal.

Příprava vyslání polní nemocnice zabere půl roku až rok

Cílem první koordinační schůzky ústavních činitelů na Hradě bylo, aby se představitelé Česka vyjadřovali k důležitým zahraničněpolitickým tématům jednotně, což se doposud ne vždy dařilo. Po jednání si účastníci pochvalovali, že debata byla otevřená a pozitivní.

Podle Medka je příprava na vyslání polní nemocnice časově a logisticky náročná a zabere minimálně půl roku až rok. "Finanční náklady na vyslání by se pohybovaly v řádu stovek milionů korun, se kterými v tuto chvíli rozpočet ministerstva nepočítá," dodal.

Růžičková poznamenala, že by před vysláním musela proběhnout důkladná analýza a příprava, která by posoudila možnosti a schopnosti armády ve vztahu k úkolu, který by měla polní nemocnice plnit. "Musel by se identifikovat a analyzovat i prostor nasazení s ohledem na potřebné logistické zabezpečení a zajištění prvků ochrany polní nemocnice," poznamenala Růžičková. Příprava by zahrnovala nejen přípravu personálu, ale také nákup potřebného materiálu a dovybavení polní nemocnice nebo naplánování přepravy a objednání letadel.

Vláda už dříve rozhodla, že ČR přijme 70 syrských uprchlíků

Zeman Jordánsko navštívil minulý týden. Česko uprchlíkům v této zemi už pomáhá v rámci programu Medevac. Do země již třikrát vyslalo lékaře, kteří operují děti s vrozenými srdečními vadami. Zároveň vláda rozhodla, že udělí azyl 15 syrským rodinám, tedy celkem asi 70 uprchlíkům, kteří jsou momentálně v Jordánsku. Děti z těchto rodin budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích.

Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěny například operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…