Výsledek dnešního jednání mezi Babišem a Zemanem ve čtvrtek projedná grémium ČSSD

24.07.2019 21:21

Grémium ČSSD ve čtvrtek projedná výsledek dnešního jednání mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Vyplývá to z vyjádření představitelů strany. Před jednáním grémia by se měl sejít předseda ČSSD Jan Hamáček s Babišem. Premiér dnes na Twitteru uvedl, že Zeman potvrdil odvolání Staňka k 31. červenci, nominaci nového ministra chce řešit až v polovině srpna.

Výsledek dnešního jednání mezi Babišem a Zemanem ve čtvrtek projedná grémium ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Místopředseda ČSSD a kandidát na ministra kultury Michal Šmarda na dotaz ČTK nechtěl komentovat výsledek dnešního jednání Babiše se Zemanem. „Kdybych k tomu dával nějaká radikální vyjádření, tak bych pouze komplikoval situaci Janu Hamáčkovi, který má dneska plný mandát k jednání a je to celé na něm. Zítra se o tom poradíme a předpokládám, že Jan Hamáček se po té poradě k tomu vyjádří,“ řekl Šmarda ČTK. Jednání kolem výměny ministra kultury podle Šmardy trvají velmi dlouho. „Myslím si, že zejména proto, že je potřeba jednat o rozpočtu, tak tím resort kultury trpí. Čím dřív se to vyřeší, tím to bude lepší,“ uvedl.

Anketa

Kdo je nejlepší prezident?

hlasovalo: 14022 lidí
Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK řekl, že informace vychází jen z Twitteru premiéra Babiše, a pokud není jiný zdroj, který říká, co se na Hradě vlastně stalo, nemůže na to reagovat. „Jsem domluvený s předsedou Hamáčkem, že si zítra dá schůzku s panem Babišem. Vyjádření ohledně dnešního jednání mezi premiérem a prezidentem dáme ale až po této schůzce,“ uvedl Onderka.

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček v České televizi řekl, že je zklamán z toho, že se situace stále nevyřešila, i když uvítal potvrzení toho, že Staněk na konci července skončí. „Kultura by si zasloužila, aby se to celé bez zbytečných odkladů dořešilo, aby na kultuře věděli, kdo bude ministrem. Zejména v situaci, kdy se jedná o rozpočtu,“ řekl. Podle něj situace také unavuje českou veřejnost.

Staněk v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu, Šmardu naopak kritizoval. ČSSD hrozila odchodem z vlády, pokud by Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu. Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, pokud by nemohli rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšlou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…