Vysoké školy se bojí o ministra Plagu. Babiš mlčí

17.01.2019 17:40

Předsednictvo Rady vysokých škol (PRVŠ) dnes vyjádřilo znepokojení nad informacemi, že by mohl být vyměněn ministr školství Robert Plaga (ANO).

Vysoké školy se bojí o ministra Plagu. Babiš mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu byly mimo jiného i dotační programy zemědělství pro rok 2019

Spekulace o jeho možném konci ve vládě přinesly dnes Lidové noviny, jež prostřednictvím mediální skupiny Mafra vlastní holding Agrofert, který před dvěma roky vložil současný premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů. Babiš, který je na pracovní cestě v jihovýchodní Asii, se nechtěl ke spekulacím vyjadřovat. Zprávu převzala ČTK.

„Předsednictvo Rady vysokých škol velmi oceňuje dosavadní spolupráci s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Robertem Plagou a váží si jeho dlouhodobého úsilí v oblasti zvyšování kvality celého vzdělávacího systému včetně vysokého školství. PRVŠ proto vnímá aktuálně se objevující informace ohledně možné změny na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy se znepokojením,“ uvádí se v usnesení, které PRVŠ přijalo na dnešním zasedání.

Lidové noviny dnes s odvoláním na nejmenované zdroje z vládních kruhů uvedly, že by Plaga mohl být z vlády odvolán. Podle deníku jsou důvodem pro takový krok názorové střety ministra s poslancem ANO a vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou o financování sportu. List také uvedl, že Plagu by mohl ve funkci nahradit bývalý brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, který sice loni zvítězil v komunálních volbách, ale skončil v Brně v opozici, protože se ostatní strany dohodly na městské radě bez ANO.

Babiš se dnes nechtěl ke spekulacím o možné změně ve vládě vyjadřovat. „Dobře víte, že to nebudu komentovat. Držím tu linku, pokud by k tomu došlo, tak nejdřív jdu za panem prezidentem (Milošem Zemanem), potom to řeknu. Teď to není aktuální,“ napsal premiér ČTK.

V novoročním rozhovoru v České televizi Babiš nevyloučil, že by se letos mohla obměnit vláda. Spekulovalo se zejména o postavení ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), který čelil kritice kvůli prosincovému dopravnímu kolapsu na opravovaném úseku dálnice D1 i kvůli tempu stavby dálnic. KSČM, která podporuje menšinový kabinet, také kritizuje ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zejména kvůli jeho postojům v rusko-ukrajinském konfliktu. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale změny na ministerstvech, která má sociální demokracie, odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…