Vyšší ceny energií, ještě dražší potraviny, ohlásil na leden Prouza. Výborný vstal ze židle

12.11.2023 14:05 | Monitoring

Kratochvíle českých premiérů: jezdit na nákupy do Německa. A je jedno, zda se jmenujete Andrej Babiš, nebo Petr Fiala. Ceny potravin jako na houpačce. V říjnu totiž oproti září zase rostly. Vysoké ceny spotřebitele trápí už dlouho a politici si s tím stále nevědí rádi. Namísto toho, aby situaci řešili, vyrazí na nákupy, aby zjistili, co už všichni kolem dávno vědí. Totiž, že se občas vyplatí nakupovat v zahraničí. Naposledy v Německu nakupoval Petr Fiala. I o tom se hovořilo v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24.

Vyšší ceny energií, ještě dražší potraviny, ohlásil na leden Prouza. Výborný vstal ze židle
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce

Reakce na nákup premiéra Petra Fialy na sebe nenechaly dlouho čekat. Premiérovo prozření komentovala řada humorných obrázků. Vtipy na nákupy v Německu kolovaly po sociálních sítích v nejrůznějších podobách. Lidé si dělali legraci z toho, že premiér objevil už dávno objevené. Jeho nákupní výlet se rázem stal hitem sociálních sítí. Petr Fiala ve svém videu nejenže sdělil, že v Německu nakoupí levněji, ale také to, že prakticky totožné potraviny jsou v Německu kvalitnější než v České republice. A některé výrobky jsou v České republice nejen dražší, ale balení jsou také menší. V Otázkách Václava Moravce se k tomu vyjádřili ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, viceprezident Hospodářské komory a poradce ministra průmyslu a obchodu Tomáš Prouza a prezident Agrární komory Jan Doležal.

Dana Večeřová uvedla, že tím, že čeští premiéři nabádají k nákupům v zahraničí, může dojít k poklesu tržeb u nás. „A k tomu poklesu u nás už došlo. Není to nic, co by bylo nového. Začalo to Polskem a nabádáním některých poradců pana premiéra, aby lidé nakupovali v Polsku, protože v Čechách se jim to nevyplatí," sdělila Večeřová a narážela tak na slova Štěpána Křečka. 

„Měly by se řešit příčiny toho, proč jsou potraviny tak drahé. Protože ty potraviny nejsou také drahé kvůli tomu, že si to někdo vymyslel, ale kvůli tomu, že se zvedly náklady," podotkla Večeřová a zdůraznila mimo jiné to, že potraviny v Česku jsou stále drahé.

Může tlak ministerského předsedy přispět k tomu, aby ceny potravin klesly, protože nestačí tlak ministra zemědělství? „Záleží, zda premiér zvládne tlačit na své ministry, jak tady bude vypadat cenová politika vlády vůči cenám energií od příštího roku. Zatím to, co slyšíme, je velmi výrazný nárůst, zejména pro firmy, pro ty energeticky náročné. A jak zemědělství, tak potravinářství jsou velmi energeticky náročné provozy. Tak prostě tu spotřebu energie máte výrazně vyšší než v jiných částech ekonomiky. Takže jakékoliv navýšení cen energie od ledna znamená výrazné navýšení cen potravin," podotkl Prouza.

To, že by mohlo dojít ke skokovému navýšení cen potravin, slýchá Prouze podle svých slov od dodavatelů. „A není to kvůli cenám energií, od ledna se zvyšují daně z nemovitostí, daně ze zisku, vláda se rozhodla o zásadní změnu pravidel pro zaměstnávání na dohody, což zdraží zase práci. Proti tomu půjde to snížení DPH na potraviny o tři procentní body dolů, ale z těch prvních reakcí, které už máme od našich českých dodavatelů, tak je to prostě navýšení výrazně vyšší než ty minus tři procenta na DPH. Když to strašně zjednoduším, tak to staví do obrovské nevýhody české potravináře. Jsme pod velmi silným tlakem prodávat co nejlevnější potraviny, ale to v řadě případů bohužel znamená sáhnout po potravině z dovozu místo po té české," dodal Prouza.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
K tomu, zda premiérův tlak může něco ohledně cen potravin vyřešit, se vyjádřil následně i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Myslím si, že může. Já to dělám od prvního dne, co jsem nastoupil do úřadu, jakkoliv to dělám jiným stylem, než to dělá pan premiér, tak ta věc je ve finále skutečně takto položená. Ptám se, jsou tady zástupci jak potravinářů, tak výrobců či obchodníků, tak se ptám, jak je možné, že v situaci, kdy výkupní ceny zemědělských komodit, jako je mléko, pšenice, dlouhodobě klesají. Fakticky jsou dnes pod náklady," podotkl Výborný. „Jsem rád, že pan Prouza poznal, že to, co tady říkal rok, rok a půl a ukazoval na ty zemědělce, na ty potravináře, že vlastně není pravda, takže dneska hledá problém někde jinde. Ceny jsou tam výrazně podnákladové a já se ptám: Kde se tvoří ta finální vysoká cena potravin? Pak to tedy nemůže být na začátku toho řetězce, primárně, jakkoliv ta situace v roce 2022 byla pozitivní pro úplně všechny, ale pak ten problém bude někde mezi paní prezidentkou a panem prezidentem. Tedy mezi potravináři a mezi řetězci. Přestaňme se také neustále vymlouvat na ceny energií," sdělil Výborný.

K výraznému zdražení potravin na začátku příštího roku pak ministr Výborný nevidí žádný důvod.

Večeřová následně odmítla říct, o kolik by se skutečně mohlo zdražit. „Nechci, aby mě antimonopolní úřad honil za to, že nabádám k nějaké cenové politice," sdělila Večeřová. Podle Prouzy by ceny potravin byly nižší, kdyby nedošlo k rozhodnutí ohledně cen energií. „Ve chvíli, kdy bohužel, rozumím těm důvodům - ale nežijeme ve vzduchoprázdnu, potravináři konkurují potravinářům ze západní Evropy, z jiných zemí, kteří budou mít výrazně nižší energie. Čeští budou v nevýhodě..." sdělil Prouza. 

Prezident Agrární komory Doležal následně hovořil o tom, co spotřebitelé mohou čekat od zemědělců v souvislosti s dopadem konsolidačního balíčku. „My nejsme ti, kdo určují ceny na evropském celosvětovém trhu, to není skutečně naše role, takovou sílu nemá jakýkoliv hráč, co se týká zemědělství," poznamenal Doležal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Členka vládní strany, místopředsedkyně sněmovny Richterová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.11.2023 17:45:57
hodnotí politiku vlády Petar Fialy slovy: "Sbírka potravin je pro mě dnem solidarity. Každý z nás může pomoci. Počet lidí ohrožených chudobou u nás neustále roste a týká se přibližně milionu občanů. I málo udělá velkou radost lidem, kteří se ocitli v nesnázích. Často se jedná o matky samoživitelky, osamělé seniory či rodiny v krizi." Ona si to své přiznání asi ani neuvědomuje!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …