Šokovaný Fiala koupil v Německu Nutellu a kečup. Strašně, strašně dopadl

06.11.2023 8:29 | Monitoring

Premiér Petr Fiala nakoupil stejné potraviny v Německu a v Česku. Zjistil, že za stejný nákup dá v Německu méně peněz než u nás. Zároveň zjistil, že dochází k rozdílům ve velikosti balení. „S výsledky nákupu se obrátím na výrobce, zejména mezinárodní firmy, a budu po nich chtít vysvětlení,“ podotkl. Šokovaný Fiala koupil třeba Nutellu, kečup a čokoládu. A jak se svou snahou dopadl u české veřejnosti? Strašně, jedním slovem.

Šokovaný Fiala koupil v Německu Nutellu a kečup. Strašně, strašně dopadl
Foto: Reprofoto: Twitter P. Fialy
Popisek: Premiér Fiala porovnává ceny potravin

„Ceny potravin i díky tlaku naší vlády začaly konečně klesat, ale na druhou stranu mi řada z vás píše, že se stále vyplatí nakupovat v zahraničí, protože tam jsou stejné výrobky pořád levnější. Já jsem se chtěl o tom přesvědčit sám, využil jsem tedy toho, že jsem měl nedávno pracovní program na Karlovarsku a přejel jsem se také podívat přes hranice do sousedního Německa,“ uvedl český premiér. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Zavítal do německého Waldsassenu, kde udělal malý kontrolní nákup. Nakoupil běžné potraviny, mléko, máslo, chléb – ale i Nutellu, čokoládu a kečup. „První nákup mám za sebou. Nakoupil jsem devět takových běžných věcí. Ten nákup vyšel na necelých 20 eur, to znamená, že to bude kolem pěti set korun,“ zkonstatoval premiér a vydal se do České republiky, nakoupil stejný nákup v chebském supermarketu.

„Mám tady stejných devět druhů potravin, ale ten nákup v České republice je o více než 60 korun dražší, než byl totožný nákup v Německu. Prakticky totožné výrobky od stejných producentů a od stejných výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ dodal premiér. 

V kuchyni v Kramářově vile nakonec premiér rozebral nákup podrobněji. „Celkově u všech těch devíti položek byla cena v Německu nižší než v českém obchodě. Někde ten rozdíl není velký, třeba u vajec, chleba, naopak velký rozdíl byl třeba u másla, kdy máslo u nás stálo o více než třetinu než to máslo, které jsem koupil v Německu. Podobně velký rozdíl byl třeba u ceny Nutelly,“ řekl. 

Co však Fialu zaujalo, jsou produkty mezinárodních firem prodávané v Německu i u nás, protože tam je často rozdíl ve velikosti balení. „To, co vypadalo, že v České republice stojí méně, tak vlastně to tak úplně nebylo. Když potom to přepočítáte na množství, tak ten domácí produkt je zase o něco dražší. To se týkalo třeba Coca-Coly,“ poukázal na rozdíl Fiala. V Česku jeden litr koupíte za 32,90, v Německu za 29,40 Kč. 

„Velmi významný je tento rozdíl u Nutelly. Ta dvě balení vypadají na první pohled podobně. České je ve skutečnosti menší a navíc obsahuje i viditelně méně obsahu. A cena Nutelly v českém balení je fakticky téměř dvojnásobná. Otázka zní: Proč tomu tak je? Vláda neřídí cenotvorbu, to je věc výrobců a obchodníků. Je dobře, že vláda neurčuje ceny, ale budeme pokračovat v tom, co děláme od počátku inflace. Kontrolujeme a tlačíme na výrobce a prodejce, aby nezneužívali tu těžkou situaci. Udělám to i teď. S výsledky tohoto nákupu se obrátím na výrobce, zejména mezinárodní firmy, a budu po nich chtít slyšet vysvětlení. A to veřejné vysvětlení,“ sdělil Fiala a požádal i občany, aby mu zasílali tipy, kdy se stejné potraviny od stejných výrobců v zahraničí liší nejenom cenou, ale také množstvím či kvalitou.

„Další pokus o dokonání politické sebevraždy: ‚Budu se obracet na mezinárodní firmy‘. Tak uka. Jinak ty lidi, co to točej a stříhaj, ty se musej nekonečně bavit. A podle mě i syslej ten filmovej odpad, kterej jim zůstane v kompech,“ okomentoval video šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Po sněmovních volbách to vypadá na koalici U dvou nákupních inspektorů,“ okomentoval Fialovo video bývalý diplomat Petr Ježek. Srovnání nákupů totiž čas od času praktikuje také šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Bude tomu rok, co v rubrice s názvem Na vaši straně na vysoké ceny potravin s kolegy z Televizních novin upozorňujeme. A nejen na to. I na kvalitu zboží a potravin v regálech našich obchodů. Dnes na to přišel i pan premiér,“ konstatoval novinář Jan Zálužský.

„Před pár týdny se mi někteří smáli, že jsem jela nakupovat do Poska. Teď na to konečně přišel i premiér. Super... a co s tím? Zákon o cenách použít nechce, zvýšení energií zvýší ceny výrobků a sníží koupěschopnost obyvatel... Jako nechci radit, ale mám dojem, že videa tohle nevyřeší...“ zmínila uživatelka Martina.

Premiérova videa si všiml i Emilio Čejka. „Jsem Váš volič. Vy jste se dnes probudil z nějakého snu? V Německu nakupujeme 20 let a je to stále stejné a všichni, kromě Vás, to vědí. Také víme, že dovoz, prodej zboží atd. zajišťují Němci s jejich platy a jejich budoucími důchody. A teď vysvětlujte, proč jsou ceny 20r stejné?“ ptá se Čejka.

„Vůbec nejlepčí premyjér Ve známém kosmíru Vobjevil emeriku. Vyšle jasné signály Výrobcům a prodejcům Voni ho poslechnou. To video si pusťte. Kde bylo Čau lidi trapný, tohle je vtipný. Jenže neplánovaně,“ takhle pak zareagoval investor Zbyněk Passer.

„Vážení přátelé, pokud máte špatnou náladu, tak tohle vám ji spolehlivě vylepší. Česká soda je zpět a jede na plný pecky,“ píše Walter Kraft.

Liberál Kája si pak povšiml toho, že ceny Coca-Coly kontroloval i Andrej Babiš (ANO). „To je záměr, nebo náhoda?“ zeptal se.

Martin Krejzar pak zareagoval fotomontáží. „Už jdi někam, brněnské neštěstí!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vůbec nemusel jezdit až do Německa., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKritická , 06.11.2023 14:27:57
Mohl se zeptat velkého PePa, proč nakupuje v Polsku. ;-)

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…