Vyšší daně? „Nikdo si nemůže být jist!“ Plesl si všiml, co chystá Stanjura

01.07.2022 20:31 | Ze sítí

„Nebudeme zvyšovat daně,“ prohlašovala jasně vláda premiéra Petra Fialy (ODS) po svém nástupu i během několika předchozích měsíců vládnutí. Stačilo však jen pár týdnů a vládní postoj ke zvyšování daní už není zdaleka tak skálopevný. „Nikdo si nemůže být jist,“ vzkazuje již nyní za vládu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Fialův kabinet dle něho nemá při debatě u zvyšování daní „žádné limity“. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si povšiml, co chystá „fialová ODS v nejlepší formě“.

Vyšší daně? „Nikdo si nemůže být jist!“ Plesl si všiml, co chystá Stanjura
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Ještě v květnu dával premiér Fiala jasně najevo, že v otázce zvyšování daní je vláda utvrzená, nakolik je takové konání špatné a za jeho vládnutí kabinet ani nenapadne daně zvyšovat.

„Je dobré, když mají lidé a firmy víc peněz. Zvyšováním daní sebereme lidem víc peněz, stát je pak spotřebuje, rozpustí a přerozdělí je jinak. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy,“ ujišťoval ještě v květnu předseda vlády, že žádné zvyšování daní rozhodně nebude.

Stačilo však jen několik týdnů a na vládě se již o zvyšování daní čile debatuje. „Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ vzkazuje již ministr financí Stanjura.

Svá slova pro server SeznamZprávy.cz ministr doplnil poodhalením, že kabinet již pokukuje například po mimořádné dani pro velké množství sektorů ekonomiky.

Do konce srpna chce podle Stanjury Fialův kabinet rozhodnout, kde všude bude chtít daně navýšit. Jednou ze zamýšlených daní je například tzv. windfall tax, tedy daň pro firmy, které by dle Stanjury dosahovaly „mnohem vyšších zisků díky změně vnějších okolnosti, ne díky tomu, že mají lepší produkt, lepší službu, více zákazníků“.

Na stole má být podle ministra toto zdanění zamýšleno pro energetické firmy, zaměstnanci se dle něho – alespoň prozatím – obávat nemusejí, vyšší zdanění fyzických osob prý vláda nechystá.

Otočky vlády k možnosti růstu daní si již povšiml šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Na Stanjurova slova, že si „nikdo nemůže být jist“, reagoval dosti kriticky. „Tak samozřejmě. Obarvená hlava nejprve bezvýsledně zkoumá marže pumpařů, a pak v době maximální nejistoty vyhrožuje další nejistotou dokonce celým hospodářským sektorům. To je přesně práce ministerstva financí. Dokonalé! Fialová ODS v nejlepší formě,“ komentuje.

Povšiml si také Fialova příspěvku, že žádné zvyšování daní nebude. „Tenhle miluju,“ pobavil se zpětně nad uklidňováním premiéra před několika týdny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…