Výstava ukáže, jak se s lety měnilo známé logo Občanského fóra

12.11.2016 6:21

Různé podoby loga někdejšího Občanského fóra (OF), jak je v průběhu let upravoval autor Pavel Šťastný, ukáže ode dneška výstava na místě Farmářských trhů na Vítězném náměstí v Praze. Představení Příběhu loga OF je součástí multižánrového projektu Pocta Václavu Havlovi, který připomíná páté výročí úmrtí spoluzakladatele hnutí z listopadu 1989 a pozdějšího prezidenta.

Výstava ukáže, jak se s lety měnilo známé logo Občanského fóra
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Dramatik a bývalý disident Havel byl po takzvané sametové revoluci jedním z hlavních mluvčích OF a vyjednávačů s představiteli komunistického režimu. Po jeho úmrtí Šťastný změnil usměvavý obličej písmena "O" v logu OF na smutný. Je to konec jedné éry, uvedl tehdy výtvarník. Před dvěma lety dal Šťastný logu další podobu k výročí 25 letech od sametové revoluce. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil autor.

OF vzniklo dva dny po zásahu policie 17. listopadu 1989 v Praze na Národní třídě, jenž spustil sametovou revoluci. Do OF se spojily nezávislé občanské iniciativy, které spojoval odpor ke komunistickému režimu. Vzniklo také proto, aby bylo možné s představiteli tehdejší moci vést dialog. Přirozeným představitelem OF se stal Havel, jako jediný jeho předseda byl v říjnu 1990 zvolen Václav Klaus. Hnutí se rozpadlo v roce 1991.

Asi týden po svém vzniku OF vyhlásilo soutěž pro studenty na své logo. Tehdy čtyřiadvacetiletý Šťastný studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru písma a knižní kultury. Jako většina vysokoškolských studentů byl tehdy v budově školy celé dny a noci. Čtvrt hodiny před vypršením termínu soutěže stvořil typický obličejík, logo nejen Občanského fóra, ale celé sametové revoluce.

Šťastný se narodil v roce 1965. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Specializuje se na tvorbu log a vytváří corporate identity firem, výstav, akcí, filmů a televizních pořadů. Je majitelem firmy Plechárna Design Factory. Vedle loga OF vytvořil na čtyři stovky takových značek, mimo jiné loga Seznam.cz, Datart či Slovanský dům, ArtGen. Spoluzaložil a pořádá Farmářské trhy na Kulaťáku jako první takové trhy v ČR.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…