Vystoupení Ovčáčka v ČT zvedlo ze židle Wagnerovou: Někdo by mu měl důrazně vysvětlit...

06.05.2017 21:21

Česká právnička Eliška Wagnerová se na svém facebookovém profilu rozhorlila nad vystupováním hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka ve veřejnoprávní televizi. A zároveň také uvedla, jak by se měl prezident zachovat v otázce odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Vystoupení Ovčáčka v ČT zvedlo ze židle Wagnerovou: Někdo by mu měl důrazně vysvětlit...
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Wagnerová se k Ovčáčkově vyjádření na veřejnoprávní televizi vyjádřila v pátek odpoledne, jen pár hodin poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že demisi vlády nepodá a oznámil návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Reagoval tak na prezidenta Miloše Zemana, od nějž vycházely signály, že by mohl postupovat proti ústavním zvyklostem a demisi premiéra nevzít jako demisi celé vlády. 

„Tragický Ovčáček na ČT24 dští oheň a síru na Bohuslava Sobotku a pěje ódy na prezidenta a jeho uvážlivost. Právě kvůli ní prezident prý nejprve obrazí zase nějaký kraj a vyrazí do Číny a teprve pak se začne věnovat návrhu na odvolání A. Babiše,“ podotýká ironicky Wagnerová. Reaguje tak na Ovčáčkova slova, že prezident se k návrhu na Babišovo odvolání vyjádří až 18. května, po návratu z Číny. Nehodlá tak respektovat Sobotkův navrhovaný 9. květen.

Podle Wagnerové jde o svérázný výklad Ústavy. „Ta říká, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády a tečka. Zde nemá prezident ani milimetr prostoru pro úvahu, pouze provede rozhodnutí premiérovo. Lhůtu prezidentovi Ústava nestanoví. Pro takový případ judikatura ÚS dovodila, že prezident má v takových případech jednat bez zbytečných odkladů,“ řekla s tím, že si není jistá, zda spanilá jízda prezidenta po českých a moravských krajích nepředstavuje takový zbytečný odklad.

„Celostátní zájem na vyřešení poměrů ve vládě je asi přece jen o cosi vyšší než zájem jednoho kraje a jeho obyvatel na setkání s prezidentem,“ dodala.

A zároveň adresovala ještě jeden vzkaz mluvčímu Ovčáčkovi: „Někdo by mu měl důrazně vysvětlit, že by měl ubrat při kritice chování premiéra. Prostě se to nesluší,“ řekla.

Celý příspěvek Elišky Wagnerové:

Tragický Ovčáček na čt24 dští oheň a síru na B. Sobotku a pěje ódy na prezidenta a jeho uvážlivost. Právě kvůli ní prezident prý nejprve obrazí zase nějaký kraj a vyrazí do Číny a teprve pak se začne věnovat návrhu na odvolání A. Babiše. Inu opět svérázný výklad Ústavy, která říká, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády a tečka. Zde nemá prezident ani milimetr prostoru pro úvahu, pouze provede rozhodnutí premiérovo. Lhůtu prezidentovi Ústava nestanoví. Pro takový případ judikatura ÚS dovodila, že prezident má v takových případech jednat bez zbytečných odkladů. Nejsem si jistá, zda spanilá jízda prezidenta po českých a moravských krajích, které obráží opakovaně a bez konkrétního cíle, nepředstavuje takový zbytečný odklad, když celostátní zájem na vyřešení poměrů ve vládě je asi přece jen o cosi vyšší než zájem jednoho kraje a jeho obyvatel na setkání s prezidentem. A panu Ovčáčkovi by měl někdo důrazně vysvětlit, že by měl ubrat při kritice chování premiéra. Prostě se to nesluší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…