Vystoupení premiéra Sobotky: Milí občané, pokud na to budete mít žaludek...

03.05.2017 22:08

Po jednání nejužšího vedení ČSSD předstoupil před novináře předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka, aby se vyjádřil k aktuální politické situaci. Slovo dostal i statutární místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Pánové se obrátili na Andreje Babiše a vzkázali mu následující...

Vystoupení premiéra Sobotky: Milí občané, pokud na to budete mít žaludek...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Dovolte mi, abych se vyjádřil k aktuální politické situaci,“ zahájil Sobotka své vystoupení. Sociální demokraté podle něj cítí odpovědnost za vývoj v zemi. Proto také ČSSD více než tři roky držela koaliční vládu pohromadě, oznámil Sobotka s tím, že ČSSD splnila většinu svého programu. Teď už ale ČSSD nehodlá mlčet a tvrdě účtuje se šéfem hnutí ANO Andreje Babišem.

„Andrej Babiš je člověkem, kterého dohnala jeho minulost. Je to člověk, který se dopouštěl jednání, při němž šidil nebo mohl šidit stát na daních. A já jsem jako premiér nemohl nést odpovědnost za situaci, ve které se lidé ptali, jak platil Andrej Babiš daně v předchozích letech. Jako předseda vlády jsem tuto situaci nemohl tolerovat a zvolil jsem řešení, které je sice radikální, ale jednoznačné,“ prohlásil Sobotka.

ČSSD podle něj upřednostňuje pokračování vlády na současném půdorysu a bude o tom jednat se současnými koaličními partnery. „Ale je pro nás nepřijatelné, aby členem této vlády byl Andrej Babiš jako ministr financí. Sociální demokraté trvají na tom, aby Andrej Babiš nebyl členem vlády, o které budeme jednat,“ pokračoval premiér.

.

Nakonec přidal poznámku na závěr.

„Zejména v těch posledních hodinách se ukazuje, jaké poznámky a metody používá Andrej Babiš. Vždycky, když se vedla debata o tom, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože vlastní média MF Dnes, Lidové noviny nebo Rádio Impuls, tvrdil, že on neovlivňuje média... Dnes se ale ukázalo, že Andrej Babiš opakovaně lhal. Já vyzývám občany, aby si ty nahrávky pustili sami, pokud na to budou mít žaludek,“ apeloval na občany předseda ČSSD s odkazem na nahrávky, které zveřejnil server Svobodné fórum Pavla Šafra.

Babiš na těchto nahrávkách debatuje s novinářem MF Dnes o tom, jakou kauzu a kdy proti ČSSD vypustit.  

„To, co tady dnes vidím, to, jak tady dochází k manipulaci s médii ... tak tomu já nechci ustupovat a motivuje mě to, abych v politice zůstal,“ skončil Sobotka.

Pár slov přidal i Chovanec. „Pro ty novináře, kteří by snad zítra spekulovali, proč tu není kolega Luboš Zaorálek, že je snad schován ve sklepě Lidového domu, tak vás mohu ujistit, že není. Kolega Zaorálek míří do České televize, aby tam vysvětloval pozici ČSSD,“ uvedl statutární místopředseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…