Výstraha. Zelenskyj po jednání udeřil na Západ. Zase

30.03.2022 7:48 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu. Všem poděkoval za obranu Kyjeva a označil ji za úspěšnou, protože nepřítel oznámil, že se od ukrajinského hlavního města stáhne. Ukrajinský prezident zdůraznil, že lidé neustanou, dokud ruští okupanti neopustí všechna okupovaná území. Poté poslal jasný vzkaz na Západ: Zapomeňte na to, že začnete polevovat v sankcích. Teď je na čase proti Rusku ještě přitvrdit! Protože agresoři dál zabíjejí ukrajinské lidi. Např. v Mykolajivu.

Výstraha. Zelenskyj po jednání udeřil na Západ. Zase
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Moudrý národe silné Ukrajiny. Završil se 34. den ruské invaze na Ukrajinu. A nutnost bránit, úspěšně bránit ukrajinské území, se pomalu chýlí ke konci. Určitě jste zaznamenali dnešní zprávu ruského velení o redukci okupačních sil u Kyjeva a Černihivu,“ oznámil ukrajinský prezident s tím, že to bude znamenat méně ruských letadel v ukrajinském vzdušném prostoru a méně ruských vozidel jezdících po ukrajinské zemi. „Jsem vděčný všem našim statečným obráncům. Všem, kteří bránili Kyjev. Jejich odhodlání a efektivita způsobily, že se nepřítel rozhodl v tomto sektoru ustoupit,“ pokračoval Zelenskyj.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Jedním dechem však dodal, že teď není možné polevit v ostražitosti, protože Ukrajina se stále nalézá ve složité situaci. Množství výzev, kterým Ukrajina čelí a které musí řešit, se nezmenšilo.

„Ruská armáda má pořád velký potenciál k útokům na náš stát. Stále má k dispozici velké množství vojenské techniky i lidí zbavených svých práv, které může poslat do válečného kotle. My toto nebezpeční nepodceňujeme a nebudeme oslabovat naši obranu ve všech ukrajinských regionech, kde se pohybují ruská vojska,“ přislíbil Zelenskyj.  

Jednání o nastolení míru sice stále probíhají, ale to podle ukrajinského prezidenta neznamená, že by Ukrajinci zapomněli na to, že po jejich půdě stále kráčí nepřítel. Ruský nepřítel. Že by zapomněli na to, že nepřítel stále bombarduje ukrajinská města, dál blokuje přístup do Mariupolu a nekončí s jeho ostřelováním. Proto ukrajinská armáda, ukrajinská rozvědka, ani dobrovolníci bránící Ukrajinu nemohou podle ukrajinského prezidenta ustat ve svém úsilí.

„To je realita. To jsou fakta,“ zdůraznil Zelenskyj. „Vyjednávání zatím nedokázalo umlčet ruské bomby dopadající na ukrajinskou půdu."

Ukrajinci podle Zelenského dobře vědí, s kým mají tu čest.

„Samozřejmě, že si uvědomujeme všechna rizika vyjednávání. Samozřejmě, že nemáme důvod věřit slovům zástupců státu, který pracuje na našem zničení. Ukrajinci nejsou naivní. Ukrajinci už mají zkušenost s 34 dní trvající ruskou invazí a s dalšími 8 lety války na Donbase a vědí, že mohou věřit jen jasným závěrům v jednáních,“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

„Musíme získat realistické bezpečnostní záruky. Pro Ukrajince. Pro náš stát. Pro suverénní lid této země. Ruská vojska musí odejít z míst, která okupují. Ukrajinská suverenita a teritoriální integrita země musí zůstat zachována a garantována. Nepřipustíme žádné kompromisy, pokud jde o naši suverenitu a teritoriální integritu,“ řekl jasně ukrajinský prezident.

Toto je podle něj několik jasně daných bodů, s nimiž ukrajinští vyjednavači vstupují do nových kol při jednáních s ruskými agresory.

„Chci zdůraznit jednu věc. My žijeme v demokratickém státě a bojujeme za naši svobodu. Za svobodu našich lidí. A tomu podřizujeme všechno. To, co děláme, děláme pro naše lidi, ne pro jednoho člověka nebo pro skupinku lidí s nějakým geopolitickým pohledem na svět. My to děláme pro naše lidi. Pro moudrý ukrajinský národ,“ prohlásil ukrajinský prezident.  

Pak poslal vzkaz na Západ.

„Některé národy by si měly uvědomit, že probíhající vyjednávání není signálem k ustupování od sankcí proti Ruské federaci. Otázka sankcí může být řešena, až válka skončí. Dokud nedostaneme zpět to, co je naše, a dokud nedosáhneme spravedlnosti. V tuto chvíli musí být sankce ještě zesíleny,“ zdůraznil Zelenskyj. „Musí být zesilovány každý týden a musí být opravdu efektivní. Nesmí to být tak, že se budou přijímat takové sankce, které budou dobře vypadat na titulních stranách médií, ale nebudou mít dopad. Sankce musí vést až k míru. Ke skutečnému míru,“ pokračoval Zelenskyj.

Mír je podle ukrajinského prezidenta ještě daleko, protože Rusové dál útočí na města jako Mykolajiv, kde bylo při posledním útoku na budovu zdejší regionální vlády 8 lidí zabito a dalších 30 zraněno. „To je další ukázka tzv. ruské denacifikace ukrajinského území. Děkujme Bohu, že většina lidí stačila utéct do krytů, když se ozvaly sirény oznamující poplach,“ prohlásil Zelenskyj. „Stalo se to v den výročí osvobození města od skutečných nacistických okupantů,“ podotkl ukrajinský prezident.

O situaci v Mykolajivu prý mluvil i ve svém projevu k dánskému parlamentu a dánskému lidu. Žádal je o spolupráci při obnově ruskou válkou zničené Ukrajiny. Ukrajinská vláda podle prezidenta udělá všechno, aby byla infrastruktura v zemi obnovena i vylepšena.

„Jak jsem slíbil, kompenzujeme každý okupanty zničený dům. Vláda také rozhodla o vydání 426 milionů hřiven na platy horníků. Vydal jsem také ustanovení o ocenění práce zaměstnanců komunikačních služeb. Jsem opravdu hrdý na každého, jehož práce umožňuje ostatním lidem dál žít své životy alespoň v základní rovině. Kdo zabezpečuje udržení komunikačních linek."

Vedle toho prý Zelenskyj vyznamenal 126 příslušníků ozbrojených sil, 34 z nich posmrtně.

„Jsem hrdý na každého, kdo brání naši zemi v naší vlastenecké válce proti Rusku. Nezapomeneme na nikoho, kdo položil život v boji za svobodnou Ukrajinu. Sláva všem našim hrdinům. Sláva Ukrajině,“ uzavřel Zelenskyj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…