Vystrčil na Tchaj-wan: Nora Fridrichová natočila, co Čína neuvidí ráda

15.06.2020 8:36

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se nakonec rozhodl uskutečnit cestu na Tchaj-wan. Moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová si položila otázku, komu všemu Vystrčilova cesta vadí. A nabídla odpovědi.

Vystrčil na Tchaj-wan: Nora Fridrichová natočila, co Čína neuvidí ráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Miloš Vystrčil oznámil, že pojede na Tchaj-wan a prezident republiky Miloš Zeman nechal svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vydat prohlášení, že cestu Vystrčilovi nedoporučoval ani prezident, ani předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí

Proti Vystrčilově cestě na Tchaj-wan se ohradila i čínská ambasáda. „Čína si dovoluje projevit výraznou nespokojenost a nesouhlas s takovým činem,“ stojí v prohlášení ambasády, kde je také řečeno, že cesta na Tchaj-wan je nevhodným zásahem do čínské suverenity.

Sinoložka z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Kamila Hladíková poznamenala, že Čína je momentálně pod tlakem a Vystrčilova cesta je pro ni citlivým tématem.  

Čína je teď v pozici, kdy ten tlak na ni je poměrně silný. Vzhledem ke koronaviru, vzhledem k americké politice, vzhledem k té čínsko-americké obchodní válce. A Čína se snaží prosazovat vlastní zájmy, takže také symbolické gesto, jako je tato cesta na Tchaj-wan, je prostě pro ni v tuhletu chvíli velice citlivé.“

Čína si stěžovala, že se Vystrčil nechává fotit i s tchajwanskou vlajkou a dopředu ho varovala, aby neblahopřál tchajwanské prezidentce k jejímu zvolení. Aniž by věděla, zda to má Vystrčil v úmyslu. Předseda Senátu zdůraznil, že to ani v úmyslu neměl.

Podle Senátora Jan Fischera tím Čína překročila meze. „Není možné nám diktovat, co máme dělat nebo nás navádět, jako bychom nebyli samostatní a dospělí. V tomto smyslu překročili (Číňané) všecky meze,“ konstatoval Fischer.

Také někdejší diplomat Petr Pospíchal má za to, že Čína nepostupuje korektně. „To myslím, že není úplně adekvátní,“ uvedl na adresu ambasády. „Myslím, že diplomatické misi v cizím státě nepřísluší takhle vytvářet tlak,“ dodal.

Desítky firem už se prý hlásí Vystrčilovi, že by chtěly na cestu vyjet s ním. Předseda Senátu očekává, že cesta bude mít ekonomický přínos.

Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák však v cestě vidí rizika. „Firmy mají respekt z toho, co by byla schopna udělat Čína. Řada firem, která spolupracuje s Tchaj-wanem, má partnery nebo společné firmy vytvořené v Číně. Obávají se, že by mohlo dojít k problémům a nechtějí se do těch problémů dostat,“ upozornil Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…