Vystrčil nabádal k solidaritě, lidé mají přispívat do sbírek. A sní, jak se staneme velmocí v nových oborech

04.03.2021 21:51

Kvůli tomu, aby lidé zůstávali v karanténě, přišla vláda s příspěvkem, který je má motivovat zůstat doma a hlásit kontakt, dnes jej také schválil Senát. Předseda horní komory Miloš Vystrčil doufá, že taková motivace bude stačit k tomu, aby lidé začali dodržovat pravidla. V pořadu Interview ČT24 připustil, že příspěvek může být zneužíván. Závěrem popsal, jak by mohl vypadat nový volební zákon.

Vystrčil nabádal k solidaritě, lidé mají přispívat do sbírek. A sní, jak se staneme velmocí v nových oborech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Opozice dlouho říkala, že lidem chyběla motivace k dodržování pravidel. Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci tak budou nově dostávat v březnu a v dubnu příspěvek k nemocenské až ve výši 370 korun denně. „Je to jedna z motivací, která snad pomůže, ale důležitý je přístup nás všech,“ doplnil šéf horní komory Parlamentu.

Nepřišel však příspěvek k nemocenské trochu pozdě? „Není brzo, ale nikdy není pozdě. Je trochu škoda, že jsme dnes v podstatě podpořili návrh, který Senát poslal do Sněmovny, aby tam následně neprošel, a ministryně Maláčová s ním musela přijít znovu do Senátu, abychom ho schválili,“ poukázal na zbytečné průtahy.

Souhlasí s argumenty některých senátorů, kteří sice nakonec tento návrh zákona podpořili, ale uvedli, že může být zneužitelný. „Ta možnost zde existuje,“ připustil. Během pandemie je na výběr však jen ze dvou možností: „Buď budeme lidem věřit, že nebudou zneužívat možnosti, které boj proti pandemii nepoctivým nabízí. Nebo řekneme, že nic dělat nebudeme, a budeme je pořád hlídat, aby nikdo nemohl podvádět,“ řekl a dodal, že je příznivcem té první možnosti.

Následně Vystrčil lidi vyzýval k solidaritě. „Doba, která přijde, nebude jednoduchá. Všechny to bude něco stát. Bylo by dobré myslet na skupiny, které na situaci doplácejí nejvíce,“ doporučil najít si ve svém okolí někoho, kdo na tom není dobře, a pomoct mu podle svých možností či zkusit podpořit lidi bez nároku na kompenzace třeba i formou sbírky.

Je třeba se připravit na dobu, kdy pomine pandemie, ale zůstane po ní mnoho lidí, kteří se dostali na hranici existenčního minima. „Musí existovat plán, jak pomůžeme buď z veřejných peněz, dlouhodobými úvěry či rekvalifikacemi. Musíme si říct, jakým směrem se vydáme ve smyslu obnovy našeho hospodářství,“ zdůraznil.

Právě zvýšení příjmů státu je velkou příležitostí a východiskem z krize. „Některé typy výrob můžeme nahradit výrobou s mnohem větší přidanou hodnotou. Můžeme se stát velmocí v oblastech, které u nás zatím neprosperovaly,“ zmínil například oblast elektrotechniky a používání nových, moderních technologií.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Když vytvoříme dobré podmínky pro tyto možnosti, tak se lidé v naprosté většině zvednou sami,“ zopakoval, že základem je mít proto dobrý plán.

To vše se bude odehrávat v době, kdy už jsou vyhlášené volby do Poslanecké sněmovny. Ve Sněmovně nyní čeká návrh volebního zákona druhé čtení. Jak moc je pro Vystrčila významné, pokud by v takovém znění prošel? „Uvidíme, jak bude vypadat definitivní verze. Na půdě Senátu se podařilo zorganizovat setkání obou komor, kde jsme si dohodli principy, kterých se na základě této gentlemanské dohody budeme držet,“ doufá.

Jedním dechem zkonkretizoval, jak znějí ony principy této zmíněné dohody obou komor: „Je to čtrnáct volebních krajů. Klauzule pro koalice. Dohodli jsme se, že budeme respektovat proporcionalitu, kterou nález Ústavního soudu významně zdůrazňuje. A dohodli jsme se, že uděláme vše pro to, aby ten zákon byl schválen do konce května,“ dodal s tím, že očekává, že návrh na rozdělování mandátu vznikne v Poslanecké sněmovně po konzultaci se Senátem.

V novém volebním systému by to podle něj mělo vypadat zhruba takto: „Systém, ke kterému směřujeme, je takový, že kdyby tomu bylo tak, že kolik procent hlasů strana nebo koalice získá, tolik procent mandátů v Poslanecké sněmovně bude mít, tedy získá-li 20 procent, bude mít 40 mandátů, protože pětina ze dvou set je 40,“ řekl předseda Senátu velmi zjednodušeně závěrem.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…