Vystrčil potvrzen v čele Senátu. Ale šíří se o něm pomluva

11.11.2020 12:23

Miloš Vystrčil (ODS) byl potvrzen v pozici předsedy Senátu. Ale šíří se o něm jedna nepěkná pomluva spojená s jeho možnou kandidaturou na prezidenta.

Vystrčil potvrzen v čele Senátu. Ale šíří se o něm pomluva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Senát je podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) hrdou lodí s vlastním kompasem, který by nadále neměl podléhat účelově orientovaným rádcům nebo neomylnému vůdci. Vystrčil to dnes uvedl v kandidátské řeči před volbou šéfa horní komory na další dva roky, v níž byl podle dohod senátorských frakcí jediným kandidátem. V tajné volbě poté dostal 73 ze 77 hlasů.

„Osobně si přeji, aby Senát nepodléhal žádnému účelově orientovanému rádci, aby se nikdy neupínal k žádnému neomylnému a vševědoucímu vůdci. Přál bych si, aby Senát nadále zůstal hrdou lodí s vlastním kompasem," uvedl Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

V minulé volbě předsedy Senátu letos na jaře měl Vystrčil protikandidáta v osobě místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky z klubu Starostů. Před dvěma lety se o funkci "prvního mezi rovnými" ucházeli tři kandidáti. Z nich získal nejvíce hlasů Jaroslav Kubera z klubu ODS, který letos v lednu náhle zemřel. Podle Vystrčila byl vůdčí osobností a nepřehlédnutelnou tváří Senátu.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Senát je podle Vystrčila díky svému složení "doslova srostlý" s Českem jako žádná jiná instituce. Musí zůstat ochráncem svobody, demokracie a vlády práva. Měl by také maximálně přispívat k překonání současné koronavirové krize a dbát na to. „Nikdo jiný než obětaví a odpovědní občané krizi neporazí, nikdo jiný," uvedl Vystrčil.

Předsedu Senátu mrzí, že některá včasná varování v souvislosti s epidemií koronaviru vláda plně nevyslyšela. Je ale přesvědčen, že je povinností Senátu s vládou a dalšími institucemi spolupracovat. "Není čas na sbírání politických bodů, ale na spolupráci, na hledání řešení a poskytování pomoci," řekl.

Senát je podle Vystrčila „institucí, která je sama o sobě nadána zkušeností a pokorou a snad i díky tomu také talentem nebo schopností vybírat veskrze cesty správné". „Je tak schopen činit i v okamžiku, kdy si většina myslí něco jiného, vydat se na jinou cestou nebo dokonce třeba nikam nejet," uvedl Vystrčil. Role horní komory kvůli tomu nebývá vždy oceňována, je ale zásadní, aby Senát zkušenost, pokoru, sílu, vůli a talent nacházet správné cesty neztratil.

Vystrčil poděkoval všem, kteří Senát podporují, a také své rodině „za trvalou podporu a pečlivý dohled, abych zůstal normální".

Server Aktuálně.cz v souvislosti se znovuzvolením Vystrčila do funkce předsedy Senátu napsal, že o něm komunistická Čína šíří pomluvu.

Vystrčil rozhněval vládu v Pekingu, když v srpnu přes předchozí výhrůžky velmoci navštívil Tchaj-wan. Síť dezinformátorů rozšiřuje lež, že za to demokratický stát Vystrčilovi slíbil čtyři miliony dolarů (bezmála 90 milionů korun),“ napsal server.

Peníze mají být údajně určeny na budoucí prezidentskou kandidaturu Miloše Vystrčila.

„Je to naprosto absurdní lež. S takovouto dezinformací, která se mě týká, se setkávám poprvé. Chci se poradit s experty, jak se bránit," řekl k pomluvě Vystrčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…