Vystrčil rozdával senátní medaile: Halík, Dárek pro Putina, nebo hvězda z internetu

28.09.2023 20:21

Svátek svatého Václava je tradičně spojen s rozdáváním stříbrných medailí Senátu. Předseda horní komory Miloš Vystrčil tentokrát vyzdvihl fascinující svět pomoci druhým a ocenil třeba Tomáše Halíka.

Vystrčil rozdával senátní medaile: Halík, Dárek pro Putina, nebo hvězda z internetu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miloš Vystrčil

„Žijí mezi námi lidé, kteří se víc než my ostatní z vlastní vůle ponořili do života těch druhých a pomáhají. Jejich životní příběhy jsou nádherné, pokorné a fascinující,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

A předal stříbrnou medaili Senátu třeba Daliboru Dědkovi, spoluzakladateli jablonecké firmy Jablotron, českého výrobce zabezpečovací a komunikační techniky. Ten dlouhodobě podporuje charitativní aktivity. Loni v květnu po ruské invazi na Ukrajinu vyhlásil iniciativu Dárek pro Putina, jejímž prostřednictvím lidé nakupují zbraně, které se pak posílají na Ukrajinu. Prvním byl tank Tomáš.

Dědkova iniciativa také zaujala tím, že v Praze na místě někdejší sochy maršála Koněva na Praze 6 odhalila skulpturu hajlujícího skřeta s obličejem Vladimíra Putina. „Vím, že je to velmi provokativní, ale cílem sochy je provokovat českou veřejnost k tomu, aby nezapomínala na to, v jak křehkém míru žijeme,“ vysvětloval to sám laureát senátní stříbrné medaile.

Tu horní komora Parlamentu ČR uděluje od roku 2012, vždy o svátku svatého Václava.

Dalším oceněným je Tomáš Halík, kazatel z pražské akademické farnosti u svatého Salvátora. Teolog a spisovatel Halík získal několik ocenění i na mezinárodní úrovni, v minulých letech byl znám především svými střety s kardinálem Dukou. Halík, který často komentuje veřejné dění i mimo církev, byl znám rovněž svým odporem k prezidentu Miloši Zemanovi. 

Ocenění obdržela také internetová influencerka Nikol Leitgeb. Někdejší herečka známá pod dívčím jménem Štíbrová, jejíž otec je za Vystrčilovu ODS starostou města Rakovník, na sociální síti podporuje i sbírky na humanitární projekty. Naposledy popularizovala sbírku na léčbu pro malého Martina.

Influencerka se jako jediná svým oceněním na sociálních sítích chlubila dopředu.

Oceněna byla i Dagmar Kocmánková, spoluzakladatelka a ředitelka společnosti Nový Prostor, která pomáhá sociálně znevýhodněným lidem přilepšit si prodejem stejnojmenného časopisu.

A rovněž horolezkyně Dina Štěrbová, která v roce 1984 jako první Češka zdolala osmitisícovku, nebo invalidní dobrovolnice Anna Stejskalová.

Dalšími držiteli stříbrné medaile Senátu jsou světově úspěšný romský klavírista Tomáš Kačo, fotograf Jindřich Štreit a také Daniel Stach, hlavní vědecký redaktor České televize.

Oceněno bylo i několik podnikatelů, třeba zakladatelé firmy Snuggs, která výrábí menstruační kalhotky. Vyznamenání si převzala i čtveřice zakladatelů českého startu-pu Sharry, který pronikl i do USA se svou aplikací pro výtahy ve vysokých budovách.

Miloš Vystrčil také v projevu pohovořil o svatém Václavovi, z něhož prý čerpáme své národní sebevědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nymand oceňuje , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 28.09.2023 21:44:27
cernoprdelnika co chce vyznamenat nacka co touží válčit,zabíjet a obětuje a zmrzači tisíce úček,,Tvl to se vidí jen u nás

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…