Vystrčil vyzval k odebrání Zemanových pravomocí a do ČT nastoupila Pekarová. Není prý jisté, že prezident není ovládán

18.10.2021 20:30 | On-line

V otázce zdraví prezidenta republiky Miloše Zemana došlo k dalšímu vývoji. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na tiskové konferenci citoval z dopisu Ústřední vojenské nemocnice. Podle lékařů není prezident Miloš Zeman schopen v současnosti vykonávat funkci. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) míní, že aktivace článku 66 Ústavy je nevyhnutelná. O dalším postupu by měla rozhodnout už nová Poslanecká sněmovna. Přístup Hradu se jí nelíbí.

Vystrčil vyzval k odebrání Zemanových pravomocí a do ČT nastoupila Pekarová. Není prý jisté, že prezident není ovládán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Kroky podle Adamové Pekarové běží tak, jak je možné i bez přítomnosti pana prezidenta, uvedla v Interview ĆT24. Z minulosti jsme zvyklí na jisté pověřování ze strany prezidenta, ale jedná se podle šéfky TOP 09 o zvyklost, která nemá oporu v Ústavě. V tomhle smyslu komunikace vyjednávání o vládě probíhá, potvrdila Pekarová Adamová s tím, že co se týká ustavující schůze Sněmovny, panují jisté spekulace.

Podle dnešní zprávy předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila jsme, dle slov Pekarové Adamové, čím dál blíže aktivaci článku 66 Ústavy, tedy aby pravomoci prezidenta republiky se přenesly na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny. Rozhodování by se mělo nechat na novou Poslaneckou sněmovnu, míní Pekarová Adamová. Vystrčil totiž informoval o zdravotním stavu prezidenta republiky, který dle ÚVN není aktuálně schopen vykonávat svoji funkci.

„Já si myslím, abychom učinili zadost všem pochybnostem okolo zdravotního stavu pana prezidenta, tak bychom se k tomu přiklonit měli,“ řekla k možné aktivaci článku 66 Ústavy. „Můj názor je takový, že Kancelář prezidenta republiky dlouhodobě neinformuje objektivně. Je to velice nešťastné a myslím, že jsme si to mohli všichni ušetřit, kdyby komunikace ze strany kanceláře pana prezidenta byla jasnější a otevřenější,“ dodala Pekarová Adamová s tím, že to vše dávno mělo probíhat jinak.

Z vyjádření předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila je jí zřejmé, že zdravotní stav prezidenta mu neumožňuje výkon jeho funkce. Oponovala tak tvrzení moderátora, že prezident je schopen funkce, když podepsal svolání Poslanecké sněmovny. „Není možné očekávat, že v takové situaci, na takovém oddělení, by se mohl běžně účastnit a pracovat tak,  jak je obvyklé,“ podotkla k tomu, že Zeman je hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

„Je namístě, aby veřejnost tyto informace o prognóze zdraví pana prezidenta měla,“ dodala s tím, že Kancelář prezidenta republiky nečiní svoji práci ve prospěch veřejnosti, ale ve svůj prospěch, a nepodává objektivní informace. Moderátor oponoval tím, kde Pekarová Adamová bere tu jistotu, že kancléř nepostupuje dle přání samotného prezidenta. „Je to možné, že si to takto přeje přímo prezident Zeman. Proto si myslím, že je další důvod k aktivaci článku 66 Ústavy,“ pravila Pekarová Adamová.

Postup předsedy Senátu hodnotí Pekarová Adamová tak, že on koná podle svých pravomocí a v zájmu veřejném. Podle ní jedná umírněně a respektuje soukromí pacienta. Poté, co mu nebylo vyhověno na zdvořilou žádost, tak se obrátil na samotnou nemocnici. „Postupuje velmi umírněně,“ konstatovala.

Zdeněk Hraba (STAN), místopředseda ústavně-právního výboru Senátu, k tomu dodal, že jedna věc je, že prezident republiky nemůže v současné době vykonávat svoji funkci – a druhá věc je, že prognóza je velmi nejistá a že pravděpodobně v nejbližší době nebude moci vykonávat svoji funkci. Je to otázka podle něj k rozhodování do 8. listopadu, kdy se má sejít nová Poslanecká sněmovna. Pokud bude Senát rozhodovat, tak se musí rozhodovat podle aktuální situace, apeluje. „Nemyslím si, že je potřeba spěchat,“ míní s tím, že tam může být dovětek, jak dlouho bude usnesení platné, jestli samo vyprší nebo bude eventuálně revokováno v případě, že se pan prezident uzdraví. „Je namístě rozhodovat o znění usnesení v rámci přípravy různých scénářů,“ dodává Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…