Vysvlékl jsem se do slipů, ale pindíka už vám ukazovat nebudu. Babiš se na Primě rozčílil, takže došlo i na slovenštinu

29.01.2017 11:56

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a poslanec TOP 09 Martin Plíšek se utkali v pořadu Partie TV Prima. Tématy byly především elektronická evidence tržeb či ceny mobilních operátorů. A samozřejmě nechybělo ani téma Lex Babiš.

Vysvlékl jsem se do slipů, ale pindíka už vám ukazovat nebudu. Babiš se na Primě rozčílil, takže došlo i na slovenštinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Diskusi k zákonu o střetu zájmů začal Babiš velmi obšírně. „Zákon jako takový je dobrý, ale co se stalo ve sněmovně, je věc jiná. Tady pan poslanec Plíšek, který vykonává vůli poslance Kalouska, a pan poslanec Chvojka, jenž vykonává vůli premiéra Sobotky, z toho pozměňovacími návrhy udělali Lex Babiš,“ řekl šéf resortu ministerstva financí. 

„Beru to jako podraz ze strany premiéra. To, že na mě útočí ze strany pana Kalouska, je už normální,“ poznamenal Babiš. Plíšek však Babišovu verzi odmítl. „Nebudu hovořit o žádném podrazu. To ať si ANO a ČSSD vyřeší samy mezi sebou,“ podotkl Plíšek. „Zákon nezakazuje vlastnictví členovi vlády, to se týká pouze médií,“ zdůraznil Plíšek. „Můj návrh pouze zakazuje, aby tyto firmy nedosahovaly na veřejné finance,“ dodal. Agrofert Andreje Babiše je však největším příjemcem dotací.

„Dovolte ještě absurditu. Pokud prohrajeme volby a budu v opozici a řadový poslanec, mohu si Agrofert nechat,“ řekl. „Můžu si nechat iDNES.cz a Lidovky.cz,“ poukázal také. „Nechť ukážou všichni předsedové stran svůj majetek. Já jsem se vysvlékl do slipů. Všechno jsem ukázal, jsem nejtransparentnější,“ chválil se následně Babiš. „Ale pindíka už ukazovat nebudu. Já jsem jasně řekl, jaké mám příjmy, ale nemám povinnost ukazovat víc,“ láteřil neustále nad údajnou protikampaní Babiš. A ve chvílích vzteku docházelo i na slovenštinu.

Podle jeho slov je současná situace politickým bojem Sobotky a Kalouska proti jeho osobě. „Nechtějí mě v politice,“ řekl. Babiš se nyní své firmy Agrofert skutečně zbaví. „Udělám to před nabytím účinnosti toho zákona, ale to neznamená, že se s tím smířím. Budu bojovat za svá práva – vlastnit, podnikat. Jedna z firem Agrofertu podá stížnost Evropské komisi na podezření porušení práv členského státu. Nebudu chtít žádné peníze, ale principiálně je neakceptovatelné, že jde o politický boj,“ sdělil. „Do svěřenského fondu neurčím jako správce rodinu, ale určím tam jisté protektory,“ přislíbil s tím, že nebude mít na své firmy žádný vliv. Zbaví se všech včetně vlastnictví internetových médií.

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

„Vy se nemusíte zbavit Agrofertu. Jenom pokud vy chcete, aby Agrofert vysával veřejné peníze daňových poplatníků,“ zaútočil Plíšek. „Nelžete. Já tady narozdíl od vás platím obrovské daně,“ rozčílil se Babiš. 

Následně přišla řeč samozřejmě na elektronickou evidenci tržeb. „Už stouply mzdy, co se týká prvního segmentu. Hospody navštěvuji, a byl jsem i v hospodě, kde někdo ukončil podnikání a starosta to převzal. Rozumím tomu, že lidi na to nebyli zvyklí, ale přijde mi, že podnikatele více obtěžují kontroly – hygieny, veteriny, kouře a dalších,“ zkritizoval Babiš.

„Elektronická evidence tržeb dopadá ničivě na podnikatele. Vidíme například zánik hospod na venkově. A zvýšily se také ceny pro zákazníky,“ uvedl negativní důsledky EET Plíšek. 

„Systém EET je obrovský systém, který je revoluční, a vy si myslíte, že znám každý detail? Nemůžu znát obsah každého webu. Dozvěděl jsem se o tom samozřejmě v prosinci, kdy byl celý projekt ve světle negativních informací o tom webu,“ zareagoval Babiš na otázku, že skutečně nevěděl o onom „udavačském webu“, který nechal zrušit. Vadil mu z důvodu anonymity.

Závěrem se pak Babiš vyjádřil k ceníkům mobilních operátorů. „Česká republika má jedny z nejdražších mobilních dat v EU. Takže pro čtyřčlennou rodinu to vychází v Čechách na více než dva tisíce korun. Divím se, že pan kolega Mládek to neřešil. Teď konečně se probudil pan premiér, ony se totiž blíží volby,“ rýpl si. On sám si chce pozvat operátory. 

„Ceny datových služeb jsou na vyšší úrovni než v ostatních státech. Je to úloha regulátora,“ souhlasil Plíšek. Zároveň však vnímá nečinnost v této otázce nikoliv jako chybu jednotlivého ministra, ale jako celku. 

Vybraná témata:

Lex Babiš
Ministr financí Andrej Babiš v Partii oznámil, že jedna z jeho firem podá stížnost Evropské komisi kvůli novele zákona o střetu zájmů. „Jedna z firem Agrofertu příští týden podá stížnost Evropské komisi na podezření porušení práva unie ze strany členského státu.“ Ministr i přesto počítá s tím, že převede své firmy do svěřeneckého fondu. Podle poslance Martina Plíška se ale Andrej Babiš nemusí firem zbavovat, pokud nebudou čerpat dotace z veřejného rozpočtu. „Ten zákon nezakazuje vlastnictví členovi vlády. Ten zákon, který byl schválen, pouze zakazuje, aby firmy členů vlády si sahaly na veřejné peníze. Byly tak zvýhodněny proti jiným firmám na trhu.“
Nicméně Andrej Babiš vidí za novým zákonem pouze politický boj
 
Dluhopisy Agrofertu
Rušno bylo především kvůli podezřelému nákupu dluhopisů Andreje Babiše své vlastní firmy – Agrofertu za cca 1,5 mld korun. Ministr v té souvislosti vysvětloval své nedaněné příjmy. „Dneska na mně opět probíhá zase kampaň, jaké mám já příjmy. Já jsem se vysvlékl do slipů, všechno jsem ukázal, jsem nejtransparentnější.“ Zároveň ale odmítl říct, odkud přesně peníze získal. „Já jsem se svlékl do slipů, ale pindíka vám ukazovat nebudu. Proč já bych měl vysvětlovat, co jsem v minulosti nakupoval a prodával.“
 
EET a Levnější datové služby
Politici se neshodli ani v názorech na EET. Ministr opět zopakoval, že v té souvislosti nevěděl o tzv. práskacím webu, kde mohli lidé žalovat na provozy, kde nezavedli EET. "Nikdy mě nenapadlo, že formulář může být anonymní.“ Nicméně tomu jeho oponent poslanec Martin Plíšek nechce věřit. “Vy tady už po několikáté říkáte pohádky. Vy říkáte, že jste o tom nevěděl, to je opravdu úsměvné. Podporovat udavačství je velmi špatně.“ Ministr také uvedl, že datové služby od mobilních operátorů jsou u nás například třikrát dražší než v Polsku a nejdražší v Evropě a možná si pozve operátory na kobereček. „Můžu si pozvat operátory a zeptat se jich jak to je a proč naši občané platí nejvíc v Evropě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…