Vytahujeme děla, vzkázala polská vláda. Ale nikoliv na Rusko, ale na Brusel

28.08.2022 16:56

Polsko se chystá na velmi ostrý spor s Bruselem. Důvod? Polská soudní reforma. Podle EU ohrožuje nezávislost justice. „Vytáhneme všechna děla v našem arzenálu a zahájíme palbu,“ poznamenává ve svém varování polská vláda. Píše to server Echo24.cz.

Vytahujeme děla, vzkázala polská vláda. Ale nikoliv na Rusko, ale na Brusel
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Polská vláda mimo jiné také upozorňuje, že přijme strategii „oko za oko, zub za zub“. Její tvrdé výroky směřují do Bruselu, kdy Varšava se podle všeho chystá na ostrý spor týkající se polské soudní reformy. Evropská unie kvůli ní uvalila na Varšavu sankce. Zastavila i vyplácení evropských prostředků.

Důvodem je zejména disciplinární komora, píše server Echo24.cz. Podle tvrzení Evropské unie jde o nepřípustnou vládní kontrolu soudců a politizaci celé justice. Varšava však argumentuje tím, že správa soudnictví je vnitřní věcí každé země.

Spor mezi Polskem a Bruselem nyní zdánlivě utichl – kvůli válce na Ukrajině a také kvůli tomu, že Polsko se rozhodlo ustoupit. Podařilo se totiž prosadit zákon, jenž disciplinární komoru zrušil. Smír byl blízko – ale následně šéfka Evropské komise von der Leyenová uvedla, že tyto podmínky nestačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…