Výzkum: Názory ministryně Šlechtové na téma Czechia zajímají nejvíc

28.04.2016 10:36

Unikátní, v tuzemsku doposud neměřený výzkum, věnující se zájmu o téma "Czechia", provedla agentura Phoenix research ve dnech 21. 4. 2016 - 26. 4. 2016 na vzorku 850 respondentů. ParlamentníListy.cz mají závěry k dispozici.

Výzkum: Názory ministryně Šlechtové na téma Czechia zajímají nejvíc
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Respondentům bylo položeno celkem sedm otázek, kdy u každé z nich lze jednoznačně určit inklinaci k tématu používání názvu "Czechia". První dotaz, zdali je užitečné, aby Česká republika měla oficiální zkratku pro svůj název, odpovědělo kladně hned 72 procent oslovených. Čtrnáct procent nevědělo a zbylých 14 zvolilo variantu rozhodně ne, respektive spíše ne. Na konkrétní otázku, zdali se ekvivalent pro Česko, tedy výraz Czechia, líbí, odpovědělo negativně hned 81 procent. Oblibu v Czechii našlo 10 procent a devět procent respondentů nedokázalo odpovědět, když zvolilo variantu "nevím".

  • celý výzkum naleznete ZDE

To, aby nad tématem proběhla veřejná diskuse, rovněž deklarovala výrazná část oslovených, a to 73 procent. Pět procent nevědělo a 22 procent tuto možnost odmítá. Stejně markantní byly odpovědi na otázku: " Jaký je Váš názor na vynaložené prostředky, které s sebou zavedení zkratky Czechia ponese?" Pro 33 procent jde o vyhozené peníze, 32 procent zvolilo možnost "vynaložit prostředky jinde" a 19 procent se nedokázalo přiklonit ani k jedné z navrhovaných variant. Zajímavý postoj zaujalo 8 procent respondentů, kteří odpověděli, že "pokud to nebude v řádech stovek milionu, pak to nepovažuji za problém".

Následující otázka měřila míru zaujetí u jednotlivých vyjádření politiků, která se týkala výrazu Czechia. Zde jednoznačně zvítězila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Její slova k tématu zaujala 44 procent respondentů. Čtrnácti procentům se líbí vyjádření prezidenta republiky Miloše Zemana, osm procent pak označilo někdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Jeho současný protějšek, Lubomír Zaorálek z ČSSD, byl označen pěti procenty. Poslední část výzkumu měřila pozitivní, respektive negativní emoce u jednotlivých zkratek. Nejvíce negativních jich obdržela slova Czechia (41 procent) a Czech lands (24 procent). Naopak nejpozitivněji byla hodnocena zkratka Czech (43 procent) a CZ (17 procent). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…