Význačný ukrajinský spisovatel: Válka bude trvalá. Lidé se bojí promluvit rusky

23.09.2014 8:26

Jeden z nejuznávanějších ukrajinských spisovatelů Andrej Kurkov vydává knihu Ukrajinský deník, popisující dění na Ukrajině od počátků Majdanu v listopadu loňského roku do dubna roku letošního. Velké dějiny se v něm prolínají s jeho soukromými zážitky.

Význačný ukrajinský spisovatel: Válka bude trvalá. Lidé se bojí promluvit rusky
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Jak vysvětlil německé rozhlasové stanici Deutsche Welle, původně chtěl psát sbírku esejů, které měly zahraničnímu čtenáři představit Ukrajinu a osvětlit její odlišnosti od Ruska. Když ale odmítnutí podepsat asociační dohodu s EU zahájilo neobyčejně bouřlivé časy ukrajinských dějin, rozhodl se jít cestou psaní deníku.

Spisovatel, narozený v Leningradě, stále píše rusky, považuje se však za ukrajinského spisovatele. Někteří jej však prý odmítají za „ukrajinského“ uznat, a teď to prý sotva bude lepší. „Ruština se stala první a hlavní obětí politické situace a ukrajinského konfliktu s Ruskem,“ povzdechl si. Hovořit rusky se prý dnes na Ukrajině nevyplácí, a proto miliony lidí začaly tímto jazykem mluvit raději jen doma.

Více si přečtěte ZDE.

Téma jazyka podle něj nikdy nebylo problematické, vytáhli jej až současní politici za účelem rozdělení národa. „Těchto dvanáct milionů se cítí být Ukrajinci, ukrajinskými občany, kteří nepotřebují ochranu rusky mluvícího Putina,“ říká o rusky mluvících obyvatelích.

Na národnostní problém podle něj bylo zaděláno již na začátku devadesátých let, kdy Ukrajina vznikla jako samostatný stát. Tehdy nacionalistické struktury získaly ministerstvo kultury, informací i školství. Důsledkem bylo například odcizení některých ruských spisovatelů ve školních osnovách.

Kurkov si však myslí, že současné dění Ukrajince do značné míry stmelilo. To však zároveň znamená radikalizaci doposud celkem tolerantní společnosti. „Myslím si, že válečný konflikt na východě Ukrajiny bude trvalý,“ obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…