Významná rakouská politička uznala právo ČR rozhodnout o využívání jaderné energie

09.12.2014 15:02

Předsedkyně rakouské horní komory Ana Blatniková uznala právo Česka rozhodnout si, zda bude využívat jadernou energii k výrobě elektřiny. Uvedla to dnes v Praze po setkání se svým českým protějškem Milanem Štěchem. Rakousko výrobu elektřiny z jádra odmítlo a staví se dlouhodobě proti zvažované dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín.

Významná rakouská politička uznala právo ČR rozhodnout o využívání jaderné energie
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

"Je řada zemí v EU, které jsou stoupenci jádra. V demokracii by rozdílné názory měly a musejí být také možné. Nakonec je to na každé jednotlivé zemi, aby si o tom rozhodla. Takové právo má," uvedla Blatniková na dotaz ČTK. Zdůraznila současně, že Rakousko preferuje obnovitelné zdroje energií. "My energii z jádra odmítáme, protože si nemyslíme, že je to dlouhodobě udržitelné a také bezpečné," dodala předsedkyně rakouské Spolkové rady.

Rakouské protesty se zaměřují proti budování úložiště poblíž hranic

Přípravy na dostavbu Temelína byly na jaře zastaveny po oznámení české vlády, že odmítla poskytnout státní záruky na rozvoj jaderné elektřiny. Rakouští politici to uvítali a označovali to za dílčí vítězství v boji proti jaderným elektrárnám. Nyní se rakouské protesty soustředily proti případnému vybudování trvalého úložiště jaderného odpadu u hranic s Rakouskem.

Názor na zavedení přistěhovaleckých kvót se v obou zemích liší

Štěch a Blatniková spolu mluvili také o případném zavedení přistěhovaleckých kvót pro členské země EU. "My si stojíme za kvótami. Myslíme si, že je to také na zodpovědnosti Evropy, aby potřebným dokázala pomoci," uvedla Blatniková. Podle ní není možné si vybírat jenom pomyslné rozinky z koláče.

Česko naopak s možností povinných kvót na rozmístění běženců v zemích EU nesouhlasí. Předseda Senátu připomněl, že je podle českého postoje potřeba spíše omezit příliv běženců podporou lepších životních podmínek v jejich domovských zemích. Štěch poznamenal, že zvýšená imigrace vede mnohde k posilování protiimigračních nálad, což by mohlo Evropu destabilizovat. "Věřím, že Evropa dojde k nějakému výsledku, který budou respektovat všechny členské země Evropské unie," dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …