Významný americký publicista: USA chtějí zlikvidovat Rusko. Proto mobilizují všechny své loutky

07.05.2014 13:00

Pozoruhodný text o současné ukrajinské krizi publikoval na svém blogu uznávaný americký komentátor Paul Craig Roberts, někdejší náměstek ministra financí a blízký spolupracovník prezidenta Reagana. Washington podle něj nemá zájem krizi na Ukrajině řešit. I když mu nevyšel původní záměr vyhnat Rusko z Černého moře, stále prý vidí v krizi šanci.

Významný americký publicista: USA chtějí zlikvidovat Rusko. Proto mobilizují všechny své loutky
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Jednou z lákavých možností má být obnovení studené války tím, že by donutil Rusko uplatňovat sílu na územích, kde žijí rusky mluvící menšiny. Zejména se jedná o oblasti na Ukrajině, které jsou i historicky ruské a kde lidé zcela spontánně nesouhlasí s novou kyjevskou vládou.

Administrativa prezidenta Obamy podle Robertse chtěla ovládnout Ukrajinu, ale vzhledem ke své nekompetentnosti to úplně pokazila. Proto se prý rozhodla přehodit odpovědnost za toto selhání na Rusko a za pomoci svých „presstitulů“ začala vehementně prosazovat názor, že všechny akce jsou koordinovány z Moskvy. Přitom podle Robertse vědí, že tato propaganda nemá reálný základ.

Pokud za těchto okolností bude Rusko chránit své občany na těchto územích silou, bude americkou propagandou nadále démonizováno, bude se poukazovat na případ Gruzie atd. Proto je ruská vláda pochopitelně v nezáviděníhodné situaci.

Celý text v angličtině ZDE.

Rusko si podle něj za těchto okolností nemůže dovolit stát na těchto územích stranou. To jej nutí být aktivní, ačkoliv jinak o tato území, a zejména o financování jejich rozvoje, nemá příliš zájem. „Jedinou šancí Ruska tak je dovést Ukrajinu k volbám, které by přivedly do úřadů realističtější politiky, než jsou současné washingtonské loutky,“ soudí expert.

Washington ale podle něj o nic takového nemá zájem. Nechce se vzdát svých poslušných loutek a vrátit se k jednacímu stolu s Ruskem. Naopak se prý chystá prostřednictvím svých lidí v Kyjevě volby zmařit, a následně z toho ve spolupráci se svými poslušnými evropskými spojenci (Roberts píše přímo o „loutkových státech Washingtonu v NATO“).

Podle Robertse se totiž stále jedná o stejnou politiku, která vešla ve známost jako „Wolfowiczova doktrína“.

Tu Roberts popisuje takto: „Naším prvním zájmem je zabránit obnovení síly našeho rivala, zejména na územích bývalého SSSR. To je základní kámen naší regionální obranné strategie. Požaduje, abychom zabránili, aby se jakákoliv nepřátelská síla přes ovládnutí regionu stala světovou velmocí.“

Tato doktrína podle Robertse ospravedlňuje jakoukoliv velmocenskou aktivitu USA kdekoliv na světě. V kombinaci s neoliberální ideologií americké výjimečnosti je základem světové hegemonie Spojených států. A Rusko, společně s Čínou, nyní stojí této hegemonii v cestě. A v tomto kontextu je podle Robertse třeba posuzovat veškeré dění.

Ve skutečnosti je proto podle něj hlavním zájmem USA v této krizi zlikvidovat Rusko jako světovou mocnost a zachovat své velmocenské postavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…