Významný útvar zpracoval dokument o Prymulovi. Ukazuje na propojení firem a ohromný byznys. Zmiňuje taky jeho cestu do Ruska. Měla prý jediný účel

22.09.2020 15:48

„Po pondělní rezignaci Adama Vojtěcha se stal novým ministrem zdravotnictví plukovník Roman Prymula. Člověk, který na rozdíl od mnoha jiných epidemii koronaviru zjevně nepodcenil, má ve skříni pár nepříjemných kostlivců. Zopakujme si fakta, která už proběhla médii, a přidejme i několik nových zjištění Nadačního fondu proti korupci," stojí v dokumentu, který se v úterý objevil na internetu.

Významný útvar zpracoval dokument o Prymulovi. Ukazuje na propojení firem a ohromný byznys. Zmiňuje taky jeho cestu do Ruska. Měla prý jediný účel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Anketa

Věříte profesoru Jaroslavu Flegrovi?

17%
83%
hlasovalo: 10551 lidí
Zmíněný fond proti korupci nejprve shrnuje vcelku známá fakta. Prymula byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, odkud byl v červnu 2016 odvolán ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten jeho odvolání odůvodnil tím, že Prymula zamlčel svůj střet zájmů: v pozici ředitele nemocnice měl Prymula rozhodovat o nákupech, přičemž někteří dodavatelé nemocnice spolupracovali s firmou Biovomed, ve které figuroval Prymula spolu se svojí dcerou Karolínou. Nákupy byly v řádu stovek milionů korun. Prymula střet zájmů odmítal, protože jím vedená nemocnice neplatila přímo Biovomedu, a tak byla celá věc podle něj v pořádku.

Nadační fond v souvislosti s východočeskou metropolí zmiňuje ještě další lapálie současného ministra. Jsou jimi klinika tradiční čínské medicíny, která měla v nemocnici pod jeho vedením vzniknout a také hradecko-čínské léčitelské centrum.

„V kauze kolem hradecko-čínského léčitelského centra se zřejmě poprvé objevuje jméno podnikatele Luďka Podoly, Prymulova přítele, obchodního partnera a současného vlastníka výše zmíněné společnosti Biovomed. Tu Podola převzal po Prymulově dceři Karolíně. A právě Podola a jeho obchody, které jsou s Prymulou propojeny, mohou být jedním z důvodů, proč Prymula bezpečnostní prověrku nedostal a zřejmě ani nikdy nedostane," uvádí citovaný dokument.

Podola s Prymulou podle slov fondu nefigurují jen v záležitostech Číny, ale také v záležitostech jiného státu, o kterém tajné služby tvrdí, že proti České republice vede hybridní válku. Jedná se samozřejmě o Rusko. Před několika lety se prý Roman Prymula vydal do Ruska na služební cestu, aby následně pomohl zprostředkovat obchod mezi Podolovou firmou Proton Therapy Development a strategicky významnou ruskou státní zbrojařskou společností Rostěch.

„Na Rostěch se přitom kvůli ruské anexi Krymu vztahovalo embargo Evropské unie. Stejně jako v případě Podolova čínského angažmá jsou i zde patrné vazby na tajné služby. Dlouholetý šéf Rostěchu byl bývalý agent KGB a dlouholetý známý Vladimíra Putina Sergej Čemezov. Čermezov je na sankčním seznamu USA a EU a nemůže do Česka přicestovat. To ovšem Podolovi s Prymulou nezabránilo, aby odjeli za ním," dodává dále Nadační fond proti korupci.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
Ve firmách spojených s Podolou lze prý najít i jména spolupracovníků člověka, který je nejen Nadačnímu fondu proti korupci dobře známý: Ivo Rittiga. Od roku 2000 je podle dokumentu Luděk Podola místopředsedou představenstva brněnské společnosti MC Invest a.s., která měla do roku 2015 akcie na majitele a dle svých webových stránek se zabývá distribucí elektřiny, obchodem s pohledávkami, pronájmem nemovitostí nebo výrobou zdravotnických prostředků.

Předsedou dozorčí rady MC Investu byl od srpna 2013 do listopadu 2019 právník a bývalý společník advokátní společnosti MSB Legal (dříve Šachta & Partners) Marek Stubley. Ten je znám z mnoha kauz spojených právě s Rittigem. Druhou společností propojující Podolu s lidmi spojenými s Rittigem je prý Vizia a.s. zabývající se pronájmem nemovitostí. Třetí firmou je Novacento a.s., ve které byl Podola mezi lety 2010-2014 členem představenstva a mezi lety 2014-2019 členem dozorčí rady. Čtvrtou zajímavou společností je Yarea a.s., která se opět zabývala a zabývá převážně pronájmem nemovitostí. V té Podola začal fungovat koncem srpna 2006 jako člen dozorčí rady, v níž dle Nadačního fondu proti korupci opět seděl i Stubley.

Výčet společností tím zdaleka nekončí. Pokračování můžete nalézt zde.

„Pokud si tedy výše zjištěné informace a vazby shrneme, nikoho nepřekvapí, že Roman Prymula je velmi oblíbený na Pražském hradě. Miloš Zeman ostatně Prymulovo jmenování schválil naprosto bleskově. Už na úplném začátku epidemie, kdy koronavirus v Česku teprve vystrkoval drápky, Miloš Zeman oznámil, že Prymulovi na podzim za zvládnutí situace udělí řád Bílého lva. Zdá se, že Roman Prymula nakonec vytěží ze současné situace mnohem víc než jenom prezidentský řád," uzavírá fond, v jehož řadách nalezneme Karla Janečka či Stanislava Bernarda, který ovšem členství ve Správní radě NFPK ukončil k 15.3. letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…