Vzdáte se ruské ropy, řekl Zelenskyj Evropě. Prý totální válka

31.05.2022 8:06

Evropa se v každém případě bude muset vzdát ruské ropy, pravil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu k Ukrajincům i ke světu. Jen tak Rusko pocítí stále vyšší tlak na svou ekonomiku za rozpoutání války proti Ukrajině. Poté prozradil, že Rusové blokují 22 milionů tun ukrajinského obilí v přístavech a chystají se vyvolat hladomor v různých částech světa, aby vznikla další migrační krize a Rusové si tak mohli najít páku na jednání s demokratickým světem.

Vzdáte se ruské ropy, řekl Zelenskyj Evropě. Prý totální válka
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil se svým dalším proslovem.

„Věřím, že se Evropa bude muset v každém případě vzdát ruské ropy a ropných produktů. Protože tady jde o nezávislost samotných Evropanů na ruských energetických zbraních. A čím dříve se tak stane, čím dokonalejší bude odklon od ruské ropy, tím větší přínos to bude nakonec mít pro samotnou Evropu,“ konstatoval Zelenskyj, který v tomto smyslu promluvil ke členům Evropské rady.

Mluvilo se prý také o zvýšení dodávek zbraní pro Ukrajinu a o řešení potravinové krize, kterou vyvolává Ruská federace blokací ukrajinských přístavů, odkud kvůli blokádě nemohou do světa vycestovat tuny ukrajinského obilí.

„Nyní, kvůli tomu, že Rusko zablokovalo naše přístavy v Černém moři a zmocnilo se naší části pobřeží Azovského moře, nemůžeme vyvézt 22 milionů tun obilí, které už je u nás ve skladech. To je objem, který měl vstoupit na zahraniční trh. A ruská blokáda našeho exportu destabilizuje situaci v celosvětovém měřítku. V důsledku toho jsou potraviny v různých zemích stále dražší. V důsledku toho hrozí hladomor. V Africe, v Asii i v některých evropských zemích,“ upozornil ukrajinský prezident.

„Tato hrozba by mohla přerůst v novou migrační krizi. A to ruské vedení jednoznačně chce. Záměrně vytvářejí tento problém. Takže celá Evropa čelí potížím. Ukrajina nedostane miliardy dolarů za své zboží. To jsou miliardy, které naše ekonomika nyní skutečně potřebuje. Obyvatele afrických a asijských zemí využívá ruský stát jen jako vyjednávací kartu,“ pokračoval Zelenskyj.

„Na tomto pozadí vypadají zvláště cynicky příběhy ruských představitelů na různých úrovních, kteří tvrdí, že jim některé sankce údajně neumožňují zvýšit export jejich potravin. Jako by prý chtěli předejít krizi, ale sankce jim prý brání. Je jasné, že lžou, jako vždy,“ nebral si servítky nejvyšší politický představitel Ukrajiny.

Ruští okupanti podle Zelenského kradou ukrajinské obilí a snaží se ho nelegálně prodat, kde to jen jde, aby získali další prostředky na vedení války proti Ukrajině.

Zelenskyj prý o této situaci hovořil s tureckým prezidentem Erdoganem a společně se pokoušeli najít cestu, jak zabránit hrozícímu hladomoru a jak co nejrychleji ukončit ruskou agresi vůči Ukrajině.

Ukrajinský prezident znovu přiznal, že situace na Donbasu je opravdu hodně těžká a Rusové vyvíjejí na obránce Severodoněcku a dalších měst obrovský tlak. Při ostřelování Luhanské oblasti prý zemřel i francouzský novinář Frédéric Leclerc-Imhoff, který pracoval pro televizi BFM TV.

„Před více než měsícem jsem poskytl rozhovor tomuto konkrétnímu televiznímu kanálu. Toto byl můj první rozhovor s francouzskými médii během totální války. Upřímnou soustrast Frédéricovým kolegům a rodině. Stal se 32. zástupcem médií zabitým po 24. únoru,“ upozornil Zelenskyj.

Nakonec však přišel s optimističtější zprávou. Alespoň z ukrajinského pohledu.

„Boj o Chersonský region pokračuje. Krok za krokem osvobozujeme naši zemi a postupně se blížíme k bodu, kdy Rusko bude muset složit zbraně, spočítat všechny své mrtvé a přejít k diplomacii. Rozhodně bude muset,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Pak už se jen rozloučil.

„Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…