Vždyť Veleba nabádá k občanské neposlušnosti proti ČT! zlobil se televizní radní. A občanka vykřikla. Vystoupení hosta zakázáno. Šéf rady: Ano, často vysíláme Kalouska, ale důvodem je...

12.03.2015 6:50

V pravou chvíli se dostalo České televizi zastání. Po období, kdy od veřejnosti byla slyšet převážně kritika na její zpravodajství, kdy na ni senátor Jan Veleba připravil s kolegy bič v podobě návrhu zákona o koncesionářských poplatcích a prezident Miloš Zeman ji obvinil, že neplní veřejnou službu, zazněla na jednání Rady ČT zcela jiná slova. Podle nich je Česká televize ostrovem nezávislosti ve zbulvarizovaném světě médií a je potřeba se ozvat proti potlačování svobody tisku, k němuž by přijetí senátorského návrhu vedlo.

Vždyť Veleba nabádá k občanské neposlušnosti proti ČT! zlobil se televizní radní. A občanka vykřikla. Vystoupení hosta zakázáno. Šéf rady: Ano, často vysíláme Kalouska, ale důvodem je...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala rada ČT. Z míst pro veřejnost se ozývaly hlasy o neobjektivitě zpravodajství spojené zejména s konfliktem na Ukrajině

Páté letošní zasedání Rady České televize naznačilo, že většině jejich členů už došla trpělivost poslouchat kritiku zástupců veřejnosti, kteří se na letošních předchozích zasedáních negativně vyjadřovali k objektivitě zpravodajství. Když jeden z radních Michael Hauser navrhl doplnit program jednání o vystoupení jednoho z hostů, přidali se k němu jen Ivana Levá a Vratislav Dostál, což vzhledem k hlasům ostatních znamenalo smetení tohoto návrhu ze stolu. Naopak úspěšný s doplněním programu byl Luboš Beniak, jenž navrhl zařadit navíc bod, v němž by se radní vyjádřili k senátnímu návrhu zákona o rozhlasových a televizních poplatcích.

Ještě předtím, než došlo na tento bod i plánovaná vystoupení radních, přednesl informace generální ředitel České televize Petr Dvořák. Krátce zmínil útok prezidenta Miloše Zemana na veřejnoprávní televizi s tím, že jde o návaznost na aktivity senátora Jana Veleby, jehož návrh zákona týkající se koncesionářských poplatků nechal podrobit právní analýze. Zmínil také, že vzhledem ke zvyšujícímu se počtu výhrůžek jak České televizi jako instituci, tak některým jejím zaměstnancům, zadal audit stávajících bezpečnostních opatření. Ohradil se také proti zmatečnému titulku v týdeníku Ekonom nad rozhovorem, který poskytl, protože prý nikdy neřekl, že by poplatky měly platit všechny domácnosti.

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Nezávislost médií je hodnotou, která stojí za obhajobu

Z ostatních bodů byl nejzajímavější právě ten doplněný bod, jehož navrhovatel Luboš Beniak označil senátorský návrh zákona Jana Veleby o rozhlasových a televizních poplatcích za těžko realizovatelný v praxi, neboť by vedl k marginalizaci veřejnoprávních médií a učinil by je mnohem závislejší na politicích, než je tomu dnes. Proto doporučil, aby Rada ČT přijala usnesení, že s tímto návrhem zákona nesouhlasí. Následně upozornil na to, že nikdo z kritiků, kteří na zasedání Rady ČT docházejí, ani samotný předkladatel zákona Jan Veleba v žádném ze svých vystoupení nezmínili svobodu tisku.

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta nejvíce chcete do funkce řadového, opakujeme, ŘADOVÉHO místopředsedy?

hlasovalo: 3735 lidí

„Nikdo nehovoří o tom, že je dobře, když u nás existuje nezávislost žurnalistiky, když u nás existují nezávislá média, nikdo evidentně z těchto lidí nepovažuje nezávislost médií za hodnotu, která by stála za zmínku a která stojí za obhajobu. Česká televize při všech chybách, kterých se její pracovníci dopouštějí, hraje v českém mediálním prostoru velmi důležitou roli v tom, že je jakýmsi majákem, vytváří určitý bod, ke kterému se i ta ostatní média – i ta komerční – nějakým způsobem musí vztahovat,“ prohlásil člen Rady České televize Luboš Beniak.

Je třeba se ozvat proti návrhu, který může vést k potlačení svobody tisku

„Česká televize je spolutvůrcem určitých hodnot, a pokud bude ohrožena nezávislost těch novinářů, kteří tady pracují, tak to bude strašně špatné. Při všech debatách, které se na půdě Rady za poslední měsíce vedly, jsem držel názory v sobě, ale když jsem slyšel a četl, co říká senátor Jan Veleba, tak musím reagovat. Když vidím, že to získává podobu návrhu zákona, který směřuje ve svých důsledcích, ne přímo, ale nepřímo k potlačování svobody tisku, tak si myslím, že se prostě musíme ozvat, že toto není dobře a že s tím nesouhlasíme,“ konstatoval Luboš Beniak.

Ve stejném duchu hovořil i Jan Prokeš, který varoval před tím, že by došlo ke zhroucení duálního systému, tedy současné existence rozhlasových i televizních médií soukromé a veřejné služby. Zkritizoval zdůvodnění senátorského návrhu, v němž se zcela mylně přirovnává povinnost platit televizní poplatek k tomu, že lidé nemuseli v minulosti plnit povinnou základní vojenskou službu a místo ní mohli nastoupit náhradní civilní službu. „To je v podstatě výzvou k anarchistickému přístupu občanů k veřejné službě,“ upozornil radní Jan Prokeš.

Drtivá většina občanů vnímá Českou televizi jako ostrov nezávislosti

Vysílání České televize připodobnil k veřejné dopravě či ke zdravotnictví, které je také veřejnou službou solidárně placenou všemi občany bez ohledu na to, zda ji využijí, či nikoli. „Takových veřejných služeb, které si občané solidárně platí, je více. Čili vyzývat občany, aby platili jenom podle své chuti nebo vůle, se vymyká tomu, že doposud občané nemohli uvažovat o tom, jestli nějakou daň nebo poplatek určený státem použijí na něco jiného, než k čemu je zákonem určený. V důsledku by v tomto státě zůstala pouze komerční média. Ale Česká televize – a je tak naštěstí vnímaná drtivou většinou občanů – je ostrovem nezávislosti ve zbulvarizovaném a zkomercionalizovaném světě médií,“ ujistil přítomné Jan Prokeš.

Ani další diskutující členové Rady České televize nenechali na senátoru Janu Velebovi a jeho návrhu zákona nit suchou. „Mě zarazilo, jak je možné, že senátor vlastně napomáhá nebo může nabádat k občanské neposlušnosti, jak je tohle možné? Protože pak …“ uvažoval radní Jiří Kratochvíl, když v tom ho přerušil hlas z prostoru určeného pro veřejnost. „To snad není pravda, to je fraška. To máte ode mě za veřejnost, já jdu, to je skutečně …“ nedopověděla jedna kritička České televize to, co zřejmě chtěla původně k vystoupení radního od plic říci a odkráčela ze zasedání.

Radní ví při pohledu na podpisy senátorů, odkud vítr vane

Nesoulad se vkradl i mezi členy Rady ČT. „Mám pocit, že pan senátor Veleba chytil tu vlnu nespokojenosti s Českou televizí, která jde, a myslel si, že se na ni také sveze a získá si víc popularity,“ podotkla Ivana Levá, čímž si vysloužila odmítavou reakci kolegy. „Nesouhlasím, že je nějaká vlna nespokojenosti s Českou televizí. Je určitá část občanů, my to tady vidíme na některých jednotlivcích, kteří sem docházejí a vyjadřují svoji nespokojenost, ne s televizí, ale se zpravodajstvím České televize. I první muž státu se takto vyjádřil a takových je více,“ přiznal Jan Prokeš.

Kontakty na členy Rady ČT najdete ZDE

Pak ale jako argument vytasil to, co zaznělo na únorovém zasedání Rady ČT, že důvěryhodnost České televize zjišťovaná v rámci ratingového průzkumu se dlouhodobě pohybuje nad 84 procenty a podle diváků je zpravodajství objektivní, vyvážené a poskytující nezávislé informace bez vedlejších vlivů. „Průzkum, který máme k dispozici, říká zcela jasně, že víc než osmdesát procent občanů považuje tuto televizi za důvěryhodnou a objektivní. Menšina má právo s tím nesouhlasit a vyjadřovat to, samozřejmě jsme v demokratickém státě. Ale z toho, co pan senátor vyplodil a když se podíváme na ty senátory, kteří to podepsali, tak asi můžeme tušit, odkud vítr vane,“ vypořádal se Jan Prokeš i s těmi, kdo návrh podepsali.

Předseda Rady ČT má důkazy, že se nejedná o Kalouskovu televizi

V závěru projednávání tohoto bodu si vzal slovo předseda Rady ČT Jaroslav Dědič. „To, co mě na debatách včetně vyjádření pana prezidenta překvapilo, jsou takové jakoby automaty. Stále slyším, že jsme televize pana Kalouska, že jsme televize TOP 09, pan prezident přímo řekl hlásná trouba TOP 09. Zrovna dopisuju výroční zprávu a TOP 09 se objevuje ve všech těch výzkumech výjimečně na třetím, spíše na čtvrtém až pátém místě co se týče návštěvy jednotlivých pořadů a citací jednotlivých představitelů, což zcela odpovídá jejímu volebnímu výsledku. Možná někomu připadá, že často hovoří Miroslav Kalousek, ale to je způsobeno tím, že v podstatě nikdo jiný za TOP 09 s výjimkou sporadických návštěv předsedy TOP 09 nebo některého z jeho kolegů nevystupuje,“ vysvětlil Jaroslav Dědič.

Více než tříhodinovému odpolednímu zasedání Rady České televize předcházelo ještě dopolední pracovní jednání, v němž radní probírali pracovní verzi Výroční zprávy o činnosti ČT v roce 2014 a ladili její finální podobu před tím, než poputuje ke schválení do Poslanecké sněmovny. Přitom stihli probrat i to, jak se v pátek během své návštěvy Plzeňského kraje vyjádřil prezident Miloš Zeman. Zůstalo to však jen v rovině komentářů, žádné stanovisko k tomu radní nevydali, prý aby ještě více atmosféru kolem toho nejitřili. Tušit však nemohli, že týž den v rozhovoru pro ČTK přiloží pod kotel Miloš Zeman, když nejen zopakoval kritiku České televize, ale přidal i pochyby o schopnostech jejího generálního ředitele.

Poslanci sněmovního výboru, který má v gesci i Českou televizi:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…