Vždyť to bylo úplně jinak! Bývalý velvyslanec USA přivezl překvapivou verzi pádu komunismu

12.11.2014 9:54

Na X. pražskou bezpečnostní konferenci proběhnuvší minulý pátek zavítal i bývalý velvyslanec USA v ČSSR a v SSSR Jack Matlock. Svou interpretací konce studené války zaujal signatáře Charty 77, pozdějšího zaměstnance BIS Jana Schneidera, který jeho myšlenky shrnul na názorové straně Lidových novin.

Vždyť to bylo úplně jinak! Bývalý velvyslanec USA přivezl překvapivou verzi pádu komunismu
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Schneider

Matlockův příspěvek na konferenci je podle Schneidera zajímavý zejména proto, že někdejší velvyslanec podal konec studené války jinak než současní „jestřábi“.

Konec studené války prý podle amerických představ neměl znamenat destabilizaci či dokonce rozpad Sovětského svazu, nýbrž mělo dojít pouze ke změně jeho jednání. Americký prezident Ronald Reagan údajně říkával, že jestli sovětský lid tam chce mít ten režim, je to jeho věc.

Podle Matlocka ve skutečnosti porazil komunismus svými „reformami“ sovětský vůdce Michail Gorbačov. „Nikdo jiný ho ani porazit nemohl. Komunismus nebylo totiž možno porazit zdola ani zvenku – ale pouze shora. Je dobře si tato slova čas od času připomenout,“ dodává k tomu Schneider a přidává, že je dnes pikantní slyšet, že další americký prezident Bush starší opakovaně doporučoval Ukrajině, aby zůstala s Ruskem.

Jediná územní změna, kterou si údajně tehdy Spojené státy přály, se týkala pobaltských států. Dle Matlocka mělo být budoucí Rusko v podstatě Sovětským svazem bez Pobaltí.

Bývalý americký velvyslanec podle Schneidera zakončil svůj projev pozitivně, když uvedl, že svět není místo tak beznadějné. Děsíme se údajně konfliktů, ale neuvědomujeme si například, jak dlouho je v Latinské Americe mír. „Pravda, až poté, co byly více či méně demokratické režimy nahrazeny americkou pomocí dosazenými diktaturami," zakončuje Schneider.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…