Vždyť už je to na předních stránkách ruských médií... Stehlíková nekončí. Další útok na Hrad

30.01.2022 10:54

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která v uplynulých dnech od Hradu obdržela předžalobní výzvu, se tentokrát místo komentování zdravotního stavu prezidenta pustila do kritiky Hradu kvůli zmizení tajné zprávy o Vrběticích. „Jsou to polobozi, že si myslí, že se ze všeho vylžou?“ čílí se na svém twitterovém účtu.

Vždyť už je to na předních stránkách ruských médií... Stehlíková nekončí. Další útok na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Předžalobní výzvu, kterou se prezident Miloš Zeman domáhá omluvy a milionu korun od lékařky Džamily Stehlíkové, zveřejnila prezidentská kancelář ve čtvrtek na svém webu. Stehlíková v loňském roce několikrát uvedla, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou a nevypadá to s ním dobře. Dnes je však prezident ale ve skoro plném pracovním režimu.

Právník Hradu Marek Nespala vyzývá Stehlíkovou i k tomu, aby uvedla jména kolegů, od kterých získala informace. Podle dokumentu se tak má psychiatrička omluvit za své tvrzení o zdraví prezidenta a zaplatit jeden milion korun, a to ve prospěch dětských Klokánků.

Stehlíková to však odmítá a pouští se do dalšího boje s Hradem – nyní jde o Vrbětice.

Pražský hrad údajně skartoval tajnou zprávu BIS o tom, že za výbuchy ve Vrběticích stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Případ řeší policie, která původně chtěla zkoumat otisky prstů na zmíněné tajné zprávě.

Stehlíková nyní na sociální sítí komentuje zmizení oné tajné zprávy o Vrběticích jako „bod zlomu“.

V kontextu toho odkazuje na článek z 23. července loňské roku, který poukazuje na Mynářův nečekaně dobrý přehled o utajovaných informacích z kauzy Vrbětice, ačkoliv Mynář nemá bezpečnostní prověrku.

Skartace tajného dokumentu k Vrběticím se dostala na přední stránky ruských médií, upozorňuje Stehlíková v dalším tweetu.

Sdílí také příspěvek Otakara Brabce o tom, jak na Hradě prý řádí jednotky sovětské a posléze ruské armády. „Na Hrad byly povolány jednotky Specnaz. Po celém areálu se nekontrolovaně pohybují splašené skartovačky a ničí, na co přijdou,“ píše.

Nejvíce Stehlíkové v celé kauze prý vadí, že „hradní mocipáni“ se ani neobtěžovali doručit prezidentovi tajnou poštu.

„Proč máme věřit Mynářovi...?“ klade si Stehlíková otázky.

Kancelář prezidenta republiky (KPR) ve sdělení na webu Hradu uvedla, že loni na přelomu listopadu a prosince byly skartovány spisy z předchozích let, které byly v souladu s právními předpisy vyřazeny a byly určeny ke zničení.

Vedoucí KPR Vratislav Mynář nezpochybnil, že Hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil, uvádějí Radiožurnál a Respekt. Mynář podle nich zároveň odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup. „Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ napsal Radiožurnálu kancléř.

Údajnou skartací zprávy by se měl zabývat sněmovní bezpečnostní výbor, jeho předseda Pavel Žáček (ODS) chce bod přidat na čtvrteční zasedání. O svolání výboru ho požádal poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…