Vzít Rusům, dát Ukrajincům? Radši ne, to se vymstí. Cyril Svoboda překvapil

11.01.2023 20:55

Estonsko se chystá zabavit majetek, který zmrazilo po ruské invazi na Ukrajinu. To, co zabaví, chce poslat na pomoc Ukrajině. Estonský ministr zahraničních věcí to odůvodnil tím, že kdo napáchal škody, musí za ně zaplatit kompenzace. Estonsko se stane první zemí EU, která použije zmrazený ruský majetek ve prospěch Ukrajiny, a to ve chvíli, kdy sama Evropská komise zvažuje, jak naložit se zmrazenými prostředky. Mělo by Česko následovat Estonsko a hledat cestu, jak by samo mohlo poslat ruské peníze na Ukrajinu, protože pomoc je nutná hned? Nebo by radši mělo vyčkat na celoevropské řešení, u kterého nebudou žádné pochybnosti, jestli je právně v pořádku? O tom se hovořilo v pořadu Českého rozhlasu, jehož hostem byl exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Vzít Rusům, dát Ukrajincům? Radši ne, to se vymstí. Cyril Svoboda překvapil
Foto: Reprofoto: Český rozhlas
Popisek: Cyril Svoboda

Mělo by podle Svobody Česko hledat cestu, jak by samo mohlo poslat ruský majetek na pomoc Ukrajině?

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
„Nemělo. Proč? Protože největší výkon je, že máme jednotnou Evropskou unii a máme úplně jednotu v Severoatlantické alianci a pevné spojenectví se Spojenými státy. To je největší výsledek, který podle mě musí být noční můrou Vladimira Putina. A všechno, co rozbije tuto jednotu, a to myslím jak v pozitivním, tak v negativním slova smyslu, je chybné. Takže ne čekat na evropské řešení, spoluvytvořit evropské řešení, ale jít touto pionýrskou cestou, že pošleme teď peníze na Ukrajinu z těch zmrazených prostředků, je chyba, protože začne drolit jednotu v Unii,“ poznamenal Svoboda.

Než se sedmadvacítka dohodne, co dělat s ruskými penězi a s ruským majetkem, které byly zmrazeny, uplyne nějaký čas. Ukrajina přitom potřebuje pomoc hned. Není tedy toto důvod, proč by byla vítaná iniciativa jednotlivých států, jako je třeba Estonsko?

„Trvám na tom, co jsem řekl, že to není řešení, protože já dokonce mám pochybnost o správnosti posílat tyto peníze na Ukrajinu. Já vůbec netuším, kde skončí. To vůbec nikdo neví. Takže já jsem zastáncem toho, že má vzniknout celoevropský fond, z toho fondu se mohou financovat aktivity a pomoc také v Evropě, nebo z Evropy do Ukrajiny. A připomínám, že i takzvaný Marshallův plán, tedy plán pro obnovu Evropy, měl velmi striktní podmínky, protože si Američani pečlivě kontrolovali, aby ty peníze skončily tam, kde mají skončit. Aby je někdo cestou nerozkradl, aby neskončily v nějakých kapsách oligarchů,“ sdělil dále Svoboda.

„Řeknu extrémní příklad. Byl jsem v Mali. A tam se posílá hromada peněz humanitární pomoci. A mluvil jsem s náměstkem ministra zahraničních věcí, a říkám mu: Ukažte mi tady v Bamaku jeden jediný případ, kam ty peníze došly. A on mi nebyl schopen ukázat ani na jeden,“ dodal Svoboda, jenž se domnívá, že podobná situace je na Ukrajině. „Ne takhle hrozná, ale já mám k tomu velkou nedůvěru... Jenom poslat peníze na Ukrajinu, tak k tomu mám opravdu velkou nedůvěru,“ dodal.

Zaznívají i hlasy, že aby Evropa vůbec měla na dostatečnou pomoc Ukrajině, na celou poválečnou obnovu, bude muset nějakým způsobem sáhnout na zmrazené ruské peníze a na ruský majetek.

„S tím souhlasím, že se sáhne na ten majetek, protože jde o majetek toho, kdo způsobil škodu, když to vezmu jemně, eufemisticky. A kdo způsobí škodu, musí škodu nahradit. Tu škodu způsobila ruská armáda, tak ji musí nahradit, proč ne, s tím souhlasím,“ řekl. „Mám pochybnosti o tom, jestli ta situace bude možná právně, protože právně to bude tak, že okamžitě Ruská federace zažaluje všechny státy, které by poslaly ty peníze na Ukrajinu. Proto jsem pro to řešení právním fondem, protože jinak se může podat žaloba na různé instituce a arbitráže a může dokonce Rusko ten spor i vyhrát, právně ho může vyhrát, potom se zase může zmrazovat majetek jiných států na území Ruské federace. Zkrátka, to řešení bude jednotné, nebo bude špatné,“ řekl Svoboda.

Závěrečná otázka pak směřovala k tomu, jaký má názor na to, že Česko bude mít vlastní sankční seznam.

„Pořád budu stát za tím, abychom všechno dělali v koordinaci s našimi spojenci. Protože čas je neúprosný a já to vidím, když se pohybuji mezi lidmi, že už taková ta proukrajinská nálada se velmi výrazně mění od neutrální až jako k náladě protiukrajinské. A já si myslím, že náš nejsilnější argument je, že to děláme synchronně, v koordinaci s ostatními. Dělat silná jednotlivá gesta, to se, podle mě, nám už vymstí na domácí politické scéně, a toho bych se nechtěl dožít,“ zakončil Cyril Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…