Vzkaz psaný novičokem: Putin říká toto. Britský novinář má jasno

11.09.2020 18:14

Novinář britského deníku The Guardian Luke Harding má za to, že otrava Alexeje Navalného byla vzkazem pro domácí scénu, ale také jasným sdělením pro celý Západ. Šlo prý o vzkaz samotného Vladimíra Putina. Co chtěl Západu říct? Nahlédněte.

Vzkaz psaný novičokem: Putin říká toto. Britský novinář má jasno
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

Němečtí odborníci se shodují na tom, že nejvýznamnější ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, jenž je léčen v Německu, byl otráven novičokem. Ruští lékaři před Navalného převozem do Německa v nemocnici v Sibiřském Omsku konstatovali, že k otravě Navalného nejsou k dispozici nezvratné důkazy.

Harding ale tvrdí, že k otravě Navalného mohlo dojít jen se souhlasem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí
„Ano, k otravě mohlo dojít pouze se souhlasem Vladimira Putina. Každý ví, kdo je Navalnyj, to, co se mu stalo, bude mít mezinárodní konsekvence. Vůdce se musel rozhodnout, jak v jeho případě postupovat. Sázka na jed novičok, kterým byl otráven, nebyla náhoda. Bylo to poselství dalším kritikům moci: když budou tvrdohlavě vzdorovat, čeká je podobný osud. Ale byla to také cílená zpráva pro Západ: své věci si budeme řešit u nás, nebo na vašem území, jak uznáme za potřebné a nic s tím neuděláte. Novičok byl demonstrativní, měl zanechat viditelnou stopu. A je to také nepochybně zajímavá zpráva o ruském režimu v roce 2020. Je sebevědomý a agresivní, ale zároveň nejistý,“ konstatoval novinář v rozhovoru pro Respekt.

V normálním světě by se o tom prý hodně mluvilo, ale podle britského novináře dnes poměry ve světě nejsou tak zcela normální. Ruská federace podle jeho názoru uplatňuje svůj vliv v USA. Harding je přesvědčen o tom, že Rusové napomohli ke zvolení Donaldu Trumpovi, ale i ve Velké Británii, kde údajně ovlivnili i hlasování o brexitu a v Británii se o tom podle novináře dostatečně nahlas nemluví.

Ruské federace podle názoru britského novináře ovlivňuje i dění v České republice.

„Myslím, že máte dlouhou tradici pronikání a ovlivňování ze strany ruské špionáže, Rusko má vliv na vaše politiky i zákony, a to bude nepochybně pokračovat. Paralelní struktury spolupracují přes hranice, Vladimir Putin věří, že je ve válce se Západem, proto se ho snaží zničit všemi metodami, které má k dispozici,“ konstatoval Harding.

Paralelní strukturou myslí oligarchy, kteří slouží Vladimiru Putinovi i tzv. trollí farmy, které ovlivňují mínění lidí skrze diskuse na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…