Vzkaz z Bruselu: Milí Češi, co by tomu řekl Havel. Akceptujte kvóty, protože...

19.09.2015 21:01

Vzhledem k uprchlické krizi a hádkám uvnitř EU odvysílala Česká televize zvláštní díl Interview ČT24 přímo z Bruselu, jeho hostem byl místopředseda Evropské komise Nizozemec Frans Timmermans. Vyčinil nejen Česku za to, jak razantně odmítá kvóty. Řekl toho však mnohem více. Konstatoval, že Německo středoevropským státům celá léta pomáhalo, tak by se to teď mělo obrátit a srdce Evropy by mělo pomoci Německu.

Vzkaz z Bruselu: Milí Češi, co by tomu řekl Havel. Akceptujte kvóty, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Středoevropané by si podle hosta měli uvědomit, že uprchlíci jsou v první řadě lidé prchající před válkou a my bychom prý měli být v podstatě poctěni tím, že náš kout svět považují za tak mírumilovný, klidný a otevřený, že chtějí začít znovu žít právě u nás. „Vybírají si Evropu, protože vědí, že zde mohou být svobodní, že u nás nebudou perzekuováni,“ podotkl Timmermans. Jednoznačně ale souhlasí i s tím, že musíme lépe kontrolovat vnější hranice EU a musíme uprchlíky registrovat, odebírat jim otisky a tak podobně, abychom věděli, kdo k nám míří. Touto cestou můžeme odhalit i radikály.  

„Očekával bych, že právě lidé ze střední a východní Evropy nikdy nebudou dlouhodobým řešením problému,“ posteskl si bruselský politik. Podle jeho názoru nemůže žít v Evropě, která bude lidem trpícím válkou říkat: Pro vás tady není místo. „Takovou Evropu nechceme,“ zdůrazňoval. V zájmu každé členské země prý je přijmout plán na povinné kvóty. Proč? „Ne kvůli evropským dotacím, ale kvůli našemu lidství.“

Milí uprchlíci, vy už si nevyberete

Češi pořád jen opakují, že kvóty nechtějí, ale nenabídli k nim žádnou alternativu, kterou by ale měli předložit, jestliže ctí své morální hodnoty. Nemůžeme se přece k uprchlíkům chovat nelidsky. Na druhé straně si uprchlíci nebudou moci vybrat, do jaké země chtějí jít. „Azyl neznamená, že máte právo na nejlepší podmínky, znamená, že máte nárok na ochranu života.“ podotkl host.

Jasně se také zastal Německa. „Německo má pravdu, že zbytek Evropské unie musí ukázat nějakou solidaritu. Německo po mnoho let ukazovalo pozoruhodnou solidaritu se zbytkem Evropy. Je načase, aby se Německu také dostalo nějaké solidarity od nás,“ řekl.

EU musí podle jeho názoru táhnout za jeden provaz a zvládnout situaci. Pokud to neuděláme, dáme tím za pravdu euroskeptikům, a to by rozhodně nebylo dobře. Ve druhé polovině pořadu také citoval prvního českého prezidenta Václava Havla, který mu prý jednou řekl, že rozdělení Evropy na západ a východ by mělo být už jen geografické, nikoli myšlenkové. A Timmermans by si velmi nepřál, aby se do našich hlav vrátilo myšlení z dob studené války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…