Vztahy Česka a Slovenska nemají chybu, shodli se ministři zahraničí

21.02.2013 17:02

Diplomatické vztahy Česka a Slovenska jsou dvě desetiletí po rozpadu společného státu bezproblémové a nadstandardní, shodli se dnes v Praze ministři zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Miroslav Lajčák. Na společné schůzce probírali například intenzivní hospodářskou spolupráci obou zemí a potvrdili zájem vytvořit společného železničního nákladního dopravce.

Vztahy Česka a Slovenska nemají chybu, shodli se ministři zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Oba ministři se zmínili o dostavbě sítě rychlostních silnic, podle Lajčáka jsou před realizací úseky silnice R6 od společné hranice do slovenského Púchova a R5 od hranice do Svrčinovce. Ministři zopakovali, že obě země chtějí pokračovat v rozvoji jaderné energetiky, a informovali se o tom, jaké jednání o této tematice vedou s partnery na mezinárodní úrovni.

Vždy krásné setkání

Češi a Slováci berou celkově nadstandardní atmosféru ve vztazích mezi svými zeměmi jako normální, ve světě to tak ale zdaleka vnímáno není, zdůraznil dnes před novináři Lajčák. Schwarzenberg poznamenal, že setkání se slovenským kolegou je "vždycky něco krásného", ačkoliv se s ním vidí při nejrůznějších příležitostech velmi často. "Nemáme žádných problémů," řekl český ministr.

V Černínském paláci, kde česká diplomacie sídlí, se dnes uskutečnila konference Dvacet let samostatné české a slovenské diplomacie při příležitosti 20. výročí vzniku ČR a SR. Letos na podzim by se podle ministrů mělo uskutečnit další společné jednání vlád obou států. První bylo loni v říjnu v Uherském Hradišti a ve slovenském Trenčíně. Už na duben je plánována Schwarzenbergova návštěva v Bratislavě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…