Wagenknecht přitvrzuje: Řešte toho Babiše! Prý zjistil nové skutečnosti

04.03.2020 16:33

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht chystá rozšířit svoji žalobu na Evropskou radu, kterou podal loni kvůli nečinnosti v řešení střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Nyní chce do žaloby kromě střetu zájmů premiéra přidat také zneužívání pravomoci úřední osoby. Babiš měl totiž podle posledních zpráv zadávat ministerským úředníkům posuzování obchodních nabídek pro Agrofert.

Wagenknecht přitvrzuje: Řešte toho Babiše! Prý zjistil nové skutečnosti
Foto: Česká televize
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí
„V pondělí byly jedním internetovým serverem zveřejněny dokumenty, které podepsal pan premiér Andrej Babiš. Jde o e-mailovou komunikaci pana Průši, což je ředitel jedné z firem Agrofertu, v níž úkoluje úředníka, aby reagoval na aktivity holdingu. Je tam tedy velice jasné propojení v celé struktuře,“ shrnuje Wagenknecht nedávná zjištění.

Je to podle něj jasný důkaz nejen střetu zájmů premiéra, ale i zneužívání jeho postavení. „Podle mého názoru jde už o trestněprávní rovinu, protože zneužití pravomoci úřední osoby je trestný čin. Myslím si, že jsou to de facto mafiánské praktiky premiéra České republiky, který nám tu dlouhé roky nalhává, že v žádném konfliktu zájmů není. Ale v reálu zákulisně podepisuje dokumenty a úkoluje úředníky, aby fungovali pro Agrofert,“ říká senátor pro server Forum24 s tím, že nikdo nečekal objevení takových důkazů.

Wagenknecht plánuje nová zjištění zařadit do trestního oznámení z loňského roku. „Máme totiž jasný důkaz toho, že nejde pouze o střet zájmů, ale o zneužití pravomoci. To samé bych rád doplnil panu Zemanovi z Nejvyššího státního zastupitelství, aby toto zohlednilo také v rámci jeho potenciální správní žaloby na zamítnutí prošetření Babišova střetu zájmů Středočeským krajským úřadem,“ dodal pirátský senátor s tím, že Středočeskému kraji šéfuje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která jde Babišovi na ruku.

„Myslím si, že by tohle mohlo fungovat jako akcelerátor, který by to mohl posunout dál a zrychlit. A ještě bych rád doplnil, že paní Jermanová a její administrace zamítla prošetření střetu zájmů s tím, že není relevantní. Odůvodňovala to tím, že nejsou žádné konkrétní důkazy, že by pan Babiš svého střetu zájmů zneužíval. Ale nyní je máme na stole, tak ať se to zkrátka prošetří,“ přeje si Wagenknecht.

Dostupné dokumenty jsou navíc datovány až po přijetí zákona o střetu zájmů z roku 2017. „Od té doby by pan premiér neměl cokoliv podobného podepisovat, jestliže přijímá dotace a vlastní média, o nichž v tuto chvíli navíc víme, že je může de facto zneužívat,“ upozorňuje Wagenknecht a doufá, že se kauza nepotáhne dalších deset let.

„V celém tom bizarním konceptu, kdy se stále dohadujeme, jestli je, či není střet zájmů, tak před x lety došlo k „přepadení“ Úřadu vlády kvůli kabelkám. A to nechci tu minulou vládu jakkoliv chválit. V tuto chvíli máme ale jasné důkazy o miliardových propojeních mezi holdingem, který v tom případě nemá brát dotace, takže skutečně čekám, co se bude dít,“ dodává na závěr senátor a věří, že státní zástupce Jaroslav Šaroch věc pečlivě prošetří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…