Wagenknechtův plán: Stát jako rukojmí německých IT systémů?

03.10.2014 15:00

Vláda rozhodla, že všechna ministerstva a s nimi spojené státní úřady a všechny státní podniky budou používat pouze vozy značky Audi. A výběrové řízení? Nebude, ale mohou si vybrat, u kterého prodejce si vozy této značky zakoupí, respektive kdo jim je bude servisovat.

Wagenknechtův plán: Stát jako rukojmí německých IT systémů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na vládní lavici ve sněmovně

Že je to absurdní? Ne tak docela. Bez velkého humbuku totiž vláda schválila návrh Ministerstva financí, řízeného hnutím ANO Andreje Babiše, který otevírá cestu k tomu, aby software německé firmy SAP ovládl tuzemskou veřejnou správu pod rouškou „úspor za licence“ v řádu dvou set milionů korun. Veřejná zakázka v předpokládané výši 300 milionů Kč se sice vypíše – ale jen na to, kdo bude systém implementovat a servisovat. A jednoznačný vítěz? Firma SAP.
Vláda tento záměr z dílny ANO schválila, aniž by se ale kdokoli pozastavil nad tím, že by mohl být obejit zákon o veřejných zakázkách a že by se celý systém státní správy ČR v blízké budoucnosti mohl stát rukojmím soukromé německé IT firmy.

Nikdo z vlády, natož z Ministerstva financí, se neobtěžoval zdůvodnit, proč právě systém firmy SAP. Z rozhovorů, v nichž Babišův náměstek na Ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht pro média výběr systému SAP obhajoval, jen vyplývá, že si někdo na ministerstvu všiml, že po ministerstvech je „rozeseto“ asi dva a půl tisíce licencí SAP.

Tak se rozhodl je sjednotit a na SAP převést všechno a všechny. Má to asi vypadat jako velké číslo, ale není to žádný argument. Sám náměstek Wagenknecht na tiskové konferenci Ministerstva financí v červnu letošního roku uvedl, že Ministerstvo financí má jen na podporu státní pokladny zakoupeno 5 700 licencí, z nichž 2 000 vůbec nevyužívá, nicméně je dále platí.

Kolik tisíc dalších licencí od jiných firem – od nadnárodních i českých společností – je asi rozeseto po ostatních ministerstvech? Kolik z nich se využívá? Tuto sumu nikdo nezná, veřejnosti jsou jen hnutím ANO předkládána čísla, za kolik jednotlivá ministerstva nakupují papír, tiskárny a auta. Přitom je nezpochybnitelné, že celá státní správa za ICT v průběhu minulých let utratila miliardy či spíše desítky miliard. A ty se nyní zřejmě mají spláchnout do kanálu…

Ví se, že největší rozpočty na ICT mají ministerstva vnitra a obrany, která ale spolupracují s několika, převážně tuzemskými, dodavateli. Jenže neexistuje žádné srovnání jednotlivých ICT systémů, jejich funkcionality, nákladnosti atd. Babišův náměstek Wagenknecht vůbec nepoužil argumenty, kolik utratí za IT ministerstva, která systémy firmy SAP využívají, a kolik utratí ty úřady, které zvolily jiná softwarová řešení.

Také se ví, že firmy, které používají SAP, platí ročně stovky milionů za údržbu, tzv. mainteinance. A jak třeba mohou vypadat podmínky podpory firmy SAP Úřadu vlády ČR, vyplývá ze specifikace nedávno realizované veřejné zakázky. Nastane-li v systému na úřadě porucha či vada s nejvyšší prioritou, firma má dvě hodiny (!) na přijetí hlášení a dva pracovní dny (!) na vyřešení.

Pro implementaci centrálního systému nebyl vypracován propočet dlouhodobých nákladů, tedy kolik bude stát implementace a údržba SAP ve státních institucích včetně nutných úprav pro jednotlivé rezorty, který by ukázal, zda systém SAP je skutečně výhodnější než jiné systémy, a v čem. Je známým faktem, že se odborníci shodují v tom, že SAP je jedno z nejdražších řešení na českém trhu.

Před časem se specializovaný web businessworld.cz zabýval financováním ICT ve státní správě. Odborníci se podle něj v podstatě shodli, jak vytvořit funkční, ekonomický a nepředražený systém. Nikdo z nich však nenavrhl mamutí zahraniční firmu s předem připraveným řešením, kterému uživatel musí přizpůsobit své potřeby. Jak například uvedl Jaroslav Ráček ze společnosti IBA.CZ: „Více menších projektů by podle mého názoru dodalo kvalitnější výsledky za nižší cenu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…