Whisky za 300 Kč. Polsko: Češi se spojili. Přitvrdili na slevy

12.12.2022 11:52

Už nejen náhodné „lovení“ nejnovějších slev na potraviny z Polska. Na českém internetu vznikají i specializované stránky, kde mohou čeští občané získat letáky akčních cen ze všech polských řetězců. Díky tomu zjistili, že litr whisky Grant mohou koncem prosince pořídit v přepočtu za 300 Kč. Občané, kteří navštěvují Polsko, se též smějí, že zatímco polské silnice jsou protažené a bez sněhu, české nikoliv.

Whisky za 300 Kč. Polsko: Češi se spojili. Přitvrdili na slevy
Foto: FCB
Popisek: Polský nabídkový leták na alkohol

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Začněme vánoční nabídkou populárního alkoholu. Na tu odkazuje třeba i polský řetězec Lidl, který nabízí litrovou skotskou whisky Grants za necelých 58 zlotých (cca 307 Kč). Naproti tomu český Lidl ji má ve svém e-shopu za 341 korun za litr.

Podobná situace je s dalším známým alkoholem, tentokrát se jedná o americkou whiskey. Litr Jacka Danielse se v Polsku prodává za zhruba 530 korun a v tuzemských e-shopech je stejné množství k sehnání za více než o 100 korun vyšší cenu.

Zdoj: Leták Lidl, Polsko

Že o tuto nebo podobné nabídky je mezi českými spotřebiteli zájem, dokazují i níže uvedené informace, převzaté ze zmíněných facebookových skupin.

„Ahoj, tak i my už propadli nákupům u sousedů a byli jsme velmi překvapeni cenami. Skvělým pomocníkem nám byl kompassslev.cz/polske-letaky,“ potvrzuje výše uvedené jeden ze členů facebookové skupiny, která se specializuje na polské nákupy.

Zdroj: FB Polsko – nákupy, rady, zkušenosti

Podobných skupin vznikla celá řada a uživatelé se v nich dělí nejen o svoje zážitky z nákupů u sousedů, ale dávají tam i svoje typy na nejvýhodnější ceny, mapy různých tržišť nebo fotografie svých nákupů s informacemi, kolik lze ušetřit. A o malé úspory rozhodně nejde.

Sdílejí se ale také přímo nabídky polských řetězců zveřejněné na tamních facebookových účtech. Příkladem může být polská síť prodejen Beruška (Bedrjonka).

„Vánoce se blíží a my máme ještě více vánočních slev od Berušky,“ hlásá jeden z jejich statusů na facebooku a dodává i příklady na sváteční stůl:

Kachna plněná jablkem a pomerančem Přímo do trouby, v přepočtu za 70 korun/kg, nebo Président cheesecake, 1 kg s až 50% slevou… atd.

O tom, že si ve skupinách lidé vyměňují různé informace, svědčí i příspěvek uživatelky, která zkušenosti z nákupu obohatila i o situaci na silnicích. Ani z tohoto srovnání ale Česká republika nevyšla vítězně.

„Včera využitá volná neděle... silničáři opět zaspali... takže od Bílovce na hranice Bohumín, sníh, –5 °C... jeli jsme 75 km... přejely jsme hranice Chalupky a silnice až do Rybníku odsypány a posolené (asi je něco u nás špatně)“.

Špatně upravené tuzemské silnice na sebe ale podle uživatelky daly zapomenout, když došlo na nákupy.

Zdroj: FB Nákupy v Polsku, rady, infa.

„Ale nákupy stály za to. Jely jsme ve 4... narvané auto úplně,“ popsala svoje úspěchy a následoval výčet.

„Beruška plné regály (600 Zl, plyšák nebyl...12 kg masa), poprvé Kaufland... prázdný obchod od lidí (150 Zl), LIDL na tu kačenu, kapry a drobnosti (145 Zl)... Auchan už jen doplňky (100 Zl),“ zakončila soupis nákupů v obchodních řetězcích, ale připojila i zkušenost z lékárny, kde je v Polsku také neporovnatelně levněji.

„Úkol dne splněn, našly jsme v Rybníku Dr. Max (526 Zl)... ale nakoupeno všechno, co jsem si přefotila v appky.“

Členové zmíněných skupin mezi sebou pochopitelně diskutují i o tom, jak dlouho ještě bude daňové zvýhodnění potravin, které nařídila polská vláda, aby pomohla svým občanům v době krize, trvat. S koncem těchto opatření a navrácením DPH u potravin na původní hodnotu pochopitelně skončí i nájezdy našich nákupčích na polské supermarkety.

Zdroj: FB Polsko – nákupy, rady, zkušenosti

„Ví někdo, jak to vypadá v Polsku se sníženým DPH po 1. 1. 2023?“ ptá se jedna z diskutujících.

„Na základní potraviny 0% daň myslím do 6/2023, ale u pohonných hmot se asi od ledna 2023 vrátí daň z 8 % na 23 %. Snad je to tak dobře,“ dostalo se jí odpovědi s náznakem toho, že rovné podmínky v Polsku a u nás vrátí vše do normálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že se modří ptáci budou chovat jako hyeny jsme mohli předpokládat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBaskin , 12.12.2022 12:48:41
Zejména po zkušenosti s Topolánkovou a Nečasovou vládou. Proč si to mohou poláci dovolit ? Asi proto, že njziskovější strategické podniky a banky jsou v rukou státu. Proto, že PiS se stará o vlastní občany a svoje chování jako za komunistů kamuflují názvem ultrakonzervatívní strana, ale jsou to vlastně maskovaní komunisté, vždyť prvním komunistou byl už Ježíš Kristus. Jen si přečtěte co hlásal. Současná antisociální vláda nemůže mít dlouhého trvání, jen koukněte jak se žerou v Praze. Po Novém to začne i na vládní úrovni a pokud mají Fialovi ptáci trochu pudu sebezáchovy, tak to při prezidentovi Babišovi předají Havlíčkovi a půjdou od válu. Věřím že lidé čekají až skončí předsednictví EU, jedna ostuda s Topolánkem už stačila.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…