Wollner v háji? Ti, kteří sejmuli Dominika Feriho, jdou po něm

12.01.2023 12:07

Kauza nestandardních řídicích metod, které měl používat moderátor veřejnoprávní televize Marek Wollner ve vztahu ke svým podřízeným a která hýbe českou mediální scénou a staví do špatného světla nejen redakci zpravodajství v České televizi, se začíná rozplétat. Zpráva vyšetřovací komise se totiž dostala k daleko většímu počtu lidí, než bylo slíbeno. Výpovědi poškozených má k dispozici sám Marek Wollner, ti teď prý mají strach. Na povrch vypluly i další informace. Mluví se o fackách na poradě, či strachu a žaludečních vředech.

Wollner v háji? Ti, kteří sejmuli Dominika Feriho, jdou po něm
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT

Navíc podle článku Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky, kteří se kauzou zabývají na serveru A2larm.cz, měl během interního vyšetřování i krátce po jeho skončení Wollner nadále přístup do budovy České televize a mohl kdykoliv osobně konfrontovat možné svědky. Rychlíková a Zelenka byli ti, kteří poté, co ParlamentníListy.cz upozornily na sexuální skandál Dominika Feriho, věc dovedli až k tomu, že Feri složil poslanecký mandát a v únoru ho čeká soud.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

„Česká televize nedokázala ochránit zaměstnance, kteří podali svědectví o údajném bossingu a sexuálním obtěžování ze strany šéfa pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera,“ píše se ve zmíněném článku s tím, že ČT tím zaměstnance vystavila nevraživosti ve veřejném prostoru a ohrozila vyšetření případu.

Někteří svědci se podle A2larm.cz rozhodli vypovídat jen proto, že je ustanovená komise ujistila, že jejich anonymizované výpovědi uvidí pouze generální ředitel Petr Dvořák.

„Ptala jsem se jich, jestli tu výpověď uvidí Wollner, a oni mi řekli, že je jen pro generálního ředitele,“ říká jedna z žen, které svědčily.

Že ji v tomto případě komise uvedla v omyl, je patrné z vyjádření tiskové mluvčí ČT Karolíny Blinkové, která Deníku Alarm potvrdila, že se zpráva dostala nakonec k více lidem.

„Komise, která se zabývala podnětem na chování Marka Wollnera, svoji zprávu dokončila před Vánoci. V anonymizované podobě ji mají k dispozici generální ředitel, vedoucí právního oddělení, ředitel divize Zpravodajství a sportu a také Marek Wollner, který k ní má na základě zadání vypracovat své stanovisko,“ uvedla s tím, že Wollner má k dispozici anonymizovanou verzi zprávy.

K tomu přidejme fakt, že k nikomu z poškozených a svědků se výsledná zpráva do rukou nedostala, nevědí tedy, co z jejich vyjádření autoři zprávy v jejím textu ponechali. To ale neplatí pro Marka Wollnera, který se se zněním zprávy měl možnost seznámit.

Podle deníku Blesk na ni dokonce musí do dnešního dne reagovat.

„Byl stanoven termín, kdy je vyžadováno písemné vyjádření pana Wollnera, a to je dnes,“ řekl podle Blesku radní České televize Vít Kolář s tím, že pokud má ČT k dispozici nějaké výpovědi, dostal prostor i ten, kdo byl osočen, aby se k tomu v obecné rovině vyjádřil.

Na jednání Rady České televize zazněla i připomínka, že zpráva, kterou vypracoval vyšetřovací tým neobsahuje závažná zjištění o spáchání trestného činu. To ale podle Blesku zpochybnil radní Lubomír Veselý (Xaver – pozn. redakce), který odkázal na článek, kde se o svědectvích mluví jako o závažných a označil je tak právník Tomáš Němeček, který poškozené zastupuje.

„To, že se nestal trestný čin, automaticky neznamená, že ve Wollnerově případu nešlo o šikanu nebo o nějaké nevhodné chování,“ upozorňuje ve zmíněném článku na serveru SeznamZprávy.cz  reportér Vojtěch Gavriněv.

Ten ve článku popisuje, že mluvil zhruba s deseti bývalými a současnými podřízenými Marka Wollnera a nikdo z nich nezmínil, že by z jeho strany zažil sexuální obtěžování. Pravdou ale prý je, že někteří z nich přiznali, že jim jejich kolegové takový zážitek popisovali.

„V jednom případě se prý měl Wollner snažit někomu dát facku“, píše se v článku.

Co je ale ještě více zarážející, jsou další informace, které se reportérovi podařilo zjistit.

„Několik lidí mi nezávisle na sobě řeklo, že měli hrůzu z redakčních porad pod vedením Marka Wollnera a z nedělních sezení ve střižně.“

Podle Gavriněva šlo o respektované novináře na vrcholu kariéry, kteří jsou zvyklí na obtížné kauzy a na střety s politiky nebo zástupci byznysu.

„A přesto vám říkají, že se snažili vyhýbat plánovacím poradám, že z nich měli žaludeční vředy, že z toho měli strach. Měli strach, že je tam bude jejich šéf urážet, ponižovat, že je bude slovně napadat,“ uvádí reportér šokující věci.

Vraťme se ale k zjištění serveru A2larm.cz. Podle něj měl Marek Wollner poskytnout několik rozhovorů do českých médií, ve kterých vyzradil informace ze zmíněné zprávy.

„Serveru Forum 24 ukazoval i smsky žen, které ve zprávě identifikoval,“ napsala Rychlíková.

Na dotaz, zda takové chování nemůže ohrozit vyšetřování a poškodit televizi, odpověděla tisková mluvčí ČT slovy: „Mediální výstupy ze strany pana Wollnera ani dalších zaměstnanců ČT, kteří rovněž prezentují v médiích své názory a stanoviska k danému tématu, do šetření a závěrů ČT nezasáhnou.“

Dodejme, že v reakci na svoje obvinění, na které upozornila i další tvář České televize a redakce publicistiky Nora Fridrichová, podal Marek Wollner stížnost i na tuto svoji kolegyni a bývalou kamarádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

podejte trestní oznámení a je po wolnerovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 12.01.2023 13:48:07

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…