Xaver v úzkých? Petříček si liboval. A ukázal na další „závadné“. Mají rádi Rusko, nechtějí roušky a očkování

04.06.2021 6:29

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se opřel do člena rady ČT a moderátora Lubomíra Xavera Veselého. Konkrétně se vyjádřil k nečekanému útoku, kterému Veselý v uplynulém týdnu čelil od herce Tomáše Měcháčka, se kterým vedl rozhovor v pořadu Xaver a host vysílaném v Česku rozhlasu. Měcháček na něj uhodil, že uráží novináře, své kolegy a pracuje pro XTV, kterou platí ruská rozvědka. „Když kritik médií ochutná svou vlastní medicínu, ukáže charakter. Podobné máme i v ČSSD,“ píše exministr na svém blogu serveru Aktuálně.cz.

Xaver v úzkých? Petříček si liboval. A ukázal na další „závadné“. Mají rádi Rusko, nechtějí roušky a očkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Když už veřejně rozdáváte rány, kritizujete politickou korektnost a nejdete daleko k ostrým slovům, tak musíte být připraven je i přijímat. Očividně přijímat vlastní medicínu není ale pro některé jednoduché,“ podotýká Petříček na adresu Veselého.

Minulý týden v pořadu Českého rozhlasu Plus s názvem „Xaver a host“ využil herec a režisér Tomáš Měcháček toho, že je rozhovor živý, a vyčetl moderátorovi Luboši „Xaveru“ Veselému, že je pokrytec a zbabělec a neměl by v rádiu pracovat. Podle Měcháčka pan Veselý uráží novináře, své kolegy v Českém rozhlase, tají, komu patří jeho XTV, porušuje Kodex Českého rozhlasu a „kosí“ Českou televizi svým chováním v Radě ČT.

Petříčka zarazilo, že Veselý odmítl na kritiku ihned argumentovat. „Byl jsem překvapen, že tak ostřílený moderátor jako Xaver Veselý nedokázal patřičně reagovat přímo v pořadu,“ pokračuje Petříček. Veselý to zdůvodňoval tím, že pořad není platformou k podobné výměně názorů.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí
Zato velmi rychle podle něj přišla od Veselého hrozba žalob hned po odvysílání pořadu. „A to mi přijde trochu licoměrné,“ konstatuje s tím, že v politice i ve veřejném prostoru se v poslední době rozmohl zvláštní rádoby konzervativní a morální proud, který na jednu stranu tvrdí, že svoboda slova je bezbřehá, že má každý právo na svůj názor a že útoky na novináře jsou vlastně oprávněná kritika. Ale běda, pokud někdo zaútočí na ně.“

Celý text ZDE.

V médiích a mediální radách je to podle Petříčka kromě Veselého i řada dalších bývalých novinářů, v Poslanecké sněmovně jsou to nejčastěji přátelé putinovského Ruska a nejrůznějších falešných zpráv, odpůrci roušek a očkování.

„Podobné ‚konzervativní šibaly‘ máme bohužel i v sociální demokracii,“ upozorňuje Petříček a dodává: „Na jednu stranu chtějí být oblíbenci médií a miláčky sociálních sítí, často se zviditelňují lacinými útoky na své stranické kolegy, patolízalsky chválí lidi, kteří jim pomohou dostat se na kandidátky nebo do funkcí. Ale běda, když se někdo ozve,“ popisuje jejich společné povahové rysy.

„Skoro to tak vypadá, že tito příznivci konzervativních hodnot se domnívají, že existuje jenom jeden správný úhel pohledu, ten jejich. A nenechají si na něj šáhnout, i kdyby se kvůli tomu měli soudit. Přijímat ve veřejné debatě vlastní medicínu je někdy nepříjemné,“ uzavírá bývalý šéf české diplomacie s tím, že právě v takových situacích se ukazuje charakter. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…