Z Bruselu přijde klimatická daň na domy a auta. Maďarsko už hlásí, že nic zavádět nebude

23.10.2021 21:17

Evropksá unie chystá tzv. klimatickou daň pro majitele domů a automobilů. Maďarská vláda se postaví proti tomuto zdanění, oznámil vedoucí kanceláře předsedy vlády Gergely Gulyás. Očekává, že stejný postoj zaujmou i ostatní země V4. To, že ceny energií v celé Evropě prudce rostou, což má podle něj za následek krizi veřejných služeb, dává za vinu „špatně promyšlené energetické politice Evropské unie“, píše Echo24.cz.

Z Bruselu přijde klimatická daň na domy a auta. Maďarsko už hlásí, že nic zavádět nebude
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Za největší nebezpečí označuje Gulyás to, že Evropská komise chce „tlačit zvýšení cen na spotřebitele tím, že zdaní majitele domů a aut“. „Země Visegrádu to budou vetovat a odmítat,“ uvedl Gulyás. „Maďarská vláda je pevně odhodlána chránit výsledky svého programu na snižování nákladů veřejných služeb,“ zdůraznil.

Původní zdroj ZDE

Ke krizi podle něj přispěla nedávná opatření ze strany Evropské komise. ,,Z důvodu ochrany klimatu si Brusel vynutil odklon od tradiční výroby energie a zároveň liberalizoval trhy s plynem a elektřinou bez přechodného období. Když se na jaře začaly objevovat první známky krize, měly evropské zásobníky plynu rekordně nízké množství plynu,“ připomněl Guylás.

,Jak poptávka rostla, nabídka klesala a dlouhodobé dohody o dodávkách plynu v Evropě měly vypršet. A Brusel šest měsíců neudělal nic; nevedl žádná jednání s evropskými dodavateli energie,“ dodal kriticky Gulyás.

Maďarský premiér Viktor Orbán tento týden řekl, že plánovaný klimatický balíček Evropské komise „Fit for 55“ a následné vysoké ceny energií zničí evropskou střední třídu. To musí být podle něj zastaveno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…