Z ČSSD se ozývá nesouhlas: Jdeme na ruku Zemanovi, to je zlé

04.07.2013 8:36

Jiří Rusnok obsazuje svou vládu odborníky z ČSSD a její vedení se k tomu staví rozporuplně. Hospodářské noviny píší, že právě to zlobí sociálně demokratické starosty. Zeman a jeho lidé prý umetají cestu SPOZ před sněmovními volbami.

Z ČSSD se ozývá nesouhlas: Jdeme na ruku Zemanovi, to je zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Zatímco předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval ty, kteří přijali účast v Rusnokově vládě, k odchodu ze strany, druhý muž strany Michal Hašek jeho slova prý zmírnil. Právě to kritizoval starosta Mělníka Ctirad Mikeš. Pro Hospodářské noviny řekl: „Sociální demokracie nemá v čele předsedu, který by za sebe dokázal stranu postavit. Oslabuje nás vlastní nejednotnost, relativně slabý předseda i konání Michala Haška,“ myslí si Mikeš.

Komunální politici ČSSD jsou podle Hospodářských novin nespokojeni s vývojem a obávají se prý rozkladného účinku kroků Miloše Zemana. Prezident jmenováním Jiřího Rusnoka, prý podle řady sociálních demokratů, ignoruje sněmovní většinu a ústavní zvyklosti.

Šéf vyškovské radnice Karel Goldeman pro Hospodářské noviny popsal i za své kolegy, co jim na současné situaci mimo jiné vadí. Považují prý za chybu, že se místo dohody upřednostňuje ego. Když dopoledne vystoupí Bohuslav Sobotka a vyzve partajníky, aby se na vládě Jiřího Rusnoka nepodíleli – jinak ať prý ČSSD opustí,neměl by prý odpoledne přijít první místopředseda Michal Hašek s tím, že stačí pozastavení členství. „Je to možný signál k rozštěpení strany,“ říká starosta Ladislav Olšar z Bystřice v Moravskoslezském kraji.

ČSSD je Zemanem hypnotizovaná

Účast v kabinetu Jiřího Rusnoka slíbili již tři členové ČSSD, a to Marie Benešová, Jan Kohout a František Koníček. Všichni tři prý členství ve straně přeruší.

Hospodářské noviny dále píší, že silný vliv prezidenta na stranu si komunální politici dobře uvědomují. „Sociální demokracie je Zemanem hypnotizovaná. Všichni jsme s ním zažili vzestup a pád. Byl nám velmi silným předsedou, se stranou bude spojen vždy,“ míní Miroslav Brabec z Plzně. Prý jen málokdo z ČSSD pochybuje o tom, že prezident a jeho lidé připravují půdu pro hladký pochod Strany práv občanů do sněmovny a nevylučují, že několik sociálních demokratů do SPOZ ještě přejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …