Z Charkova odletěly do Nizozemska první rakve s oběťmi katastrofy

23.07.2014 13:46

Prvních několik desítek rakví ve středu dopoledne opustilo mezinárodní letiště v Charkově na východě Ukrajiny, odkud odletěly australské zvláštní letouny s pozůstatky obětí letecké katastrofy do Nizozemska. Rakve na plochu doprovodila čestná jednotka ukrajinské armády. Pietního rozloučení se zúčastnili západní diplomaté a zástupci ukrajinské vlády, letiště bylo pod silnou ochranou ukrajinské armády.

Z Charkova odletěly do Nizozemska první rakve s oběťmi katastrofy
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Nizozemská vláda vyhlásila na středu státní smutek v očekávání prvních pozůstatků obětí katastrofy malajsijského letounu, který minulý týden letěl z Nizozemska do Malajsie. Podle vládního mluvčího Lodewijka Hekkinga se na vojenském letišti v Eindhovenu odpoledne očekávají dva letouny s 50 až 60 rakvemi. V Eindhovenu budou na letadlo čekat král Willem-Alexander, královna Máxima a premiér Mark Rutte. Let z Charkova do Eindhovenu trvá čtyři a půl hodiny.

V místě dopadu letadla jsou stále pozůstatky lidských těl

V pěti chladírenských vozech bylo v úterý z východoukrajinského Torezu do Charkova dopraveno asi 200 pytlů s lidskými pozůstatky. Kolik je to mrtvých těl, není zatím úplně jasné.

Při katastrofě minulý čtvrtek zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Počet nalezených těl se zastavil na 282. Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě pozůstatky lidských těl jsou.

Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. „Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali," řekl Abbott novinářům. Dodal, že některá těla obětí se nejspíš nepodaří nalézt.

Skupiny ozbrojenců rozebírají hliníkovou konstrukci letadla a odvážejí ji do sběrny kovů

Podle Antona Heraščenka, poradce ukrajinského ministra vnitra, z místa pádu letadla skupiny ozbrojenců vyvážejí hliníkové kusy boeingu a snaží se je zpeněžit ve sběrnách kovů.

„Poté, co rozkradli hotové peníze, cennosti, mobilní telefony a kreditní karty, pustili se do své oblíbené činnosti - sběru surovin," uvedl poradce. „Hliník z kostry letadla je totiž něco úplně jiného než litinové kryty kanálů nebo hřbitovní kříže," dodal. Rozřezávání trupu letadla autogenem prý potvrdil i mluvčí mise evropských pozorovatelů Michael Bociurkiw.

Ukrajinští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že do Británie ve středu dorazily takzvané černé skříňky, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace posádky. Aparáty v úterý v Doněcku předal vůdce povstalců Alexandr Borodaj malajsijským expertům. Skříňky jsou údajně v dobrém stavu, zkoumat je budou experti v laboratořích vojenského letiště Farnborough u Londýna.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …