Z Krymu zazněl požadavek vůči Ukrajině. Stojí za to číst

23.08.2016 10:12

Spor mezi krymskými úřady a ukrajinskou vládou je v plném proudu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí hrozí soudem; nárokuje si přístup do vod omývajících Krym. Ruská strana kontruje požadavky na odškodnění za „rozkrádání“ poloostrova v průběhu posledních dvaceti let, informuje ruský server Ria.ru.

Z Krymu zazněl požadavek vůči Ukrajině. Stojí za to číst
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Již před několika dny šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Pavel Klimkin prohlásil, že v „nejbližších dnech Kyjev předá k arbitráži případ týkající se svrchovanosti práv ve vodách okolo krymského poloostrova“. Podle jeho slov již Ukrajina zakončila předsoudní konzultace s Ruskem a chystá se zahájit soudní řízení.

Na vyjádření ukrajinského ministerstva zahraničí nedlouho po jeho zveřejnění zareagoval vicepremiér krymské vlády Ruslan Balbek.

„Krym má právo na to, podat žalobu a požadovat od Ukrajiny kompenzaci škod za rozkrádání poloostrova, které probíhalo po celých dvacet let, kdy byl Krym pod nadvládou Kyjeva. Docházelo k pustošení krymské půdy a nemovitostí, vybíraly se tu daně, které očividně nikterak nepřispěly k vybudování lepší infrastruktury a ekonomiky regionu,“ zmínil Balbek.

Balbek se rovněž vyjádřil k nárokům Ukrajiny v otázce přístupu do vod omývajících Krymský poloostrov. Podle něj se jedná pouze o populismus.

„Je dost možné, že se najde takový soud, který se rozhodne dát ukrajinské straně za pravdu a poručí Ruské federaci vyhovět nárokům ukrajinské vlády. Ovšem ke splnění těch požadavků dojde maximálně tak ve snech soudců a ukrajinských politiků,“ dodal ruský politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…