Z OSN křičí na Rusko. Kvůli „evakuovaným dětem“ z Ukrajiny. Moskva zuří

08.02.2024 22:24

Výbor OSN pro práva dítěte ve čtvrtek vyzval Rusko, aby ukončilo násilné přemísťování dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny a vrátilo je jejich rodinám. Podle Mezinárodního trestního soudu deportovalo „nejméně stovky“ dětí a dalo je v Rusku k adopci. Kyjev uvádí, že dětí je až na 20 000.

Z OSN křičí na Rusko. Kvůli „evakuovaným dětem“ z Ukrajiny. Moskva zuří
Foto: OSN
Popisek: OSN

Výbor OSN pro práva dítěte dnes vydal svá zjištění týkající se Bulharska, Konga, Litvy, Ruské federace, Senegalu a Jihoafrické republiky poté, co na svém posledním zasedání přezkoumal šest smluvních států. Tato zjištění obsahují hlavní obavy a doporučení výboru týkající se dodržování Úmluvy o právech dítěte.

V souvislosti s Ruskem výbor OSN ve své zprávě vyjádřil své znepokojení nad zprávami o pronásledování dětí za vyjadřování politických názorů. Znepokojen byl i zákonem z března 2022, který zavádí správní a trestní odpovědnost za „diskreditaci ruské armády“.

Výbor se ohradil i proti zasahování vládnoucí strany do vzdělávacího procesu a „systematické státní propagandy ve školách o válce na Ukrajině“. Ruskou federaci proto vyzval, aby ukončila politizaci a militarizaci škol a zajistila, že vzdělání bude zaměřeno na přípravu dětí „na zodpovědný život ve svobodné společnosti v duchu porozumění, míru, tolerance, rovnosti pohlaví a přátelství mezi všemi národy“.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Rovněž výbor požádal, aby Rusko zabránilo jakýmkoli pokusům o přepsání školních osnov a učebnic, tak aby odrážely politickou a vojenskou agendu vlády.

Minulý rok v březnu byl vydán zatykač na Putina a Marii Lvovou-Belovou, ruskou zmocněnkyni pro práva dětí, kvůli obvinění z nezákonné deportace dětí z Ukrajiny.

Rusko bylo nyní výborem OSN vyzváno k uvedení informací týkajících se evakuace a obvinění z deportace a převozu ukrajinských dětí do Ruské federace od 24. února 2022. Moskva by měla poskytnout informace o přesném počtu dětí odebraných z Ukrajiny a o místě jejich pobytu, aby mohly být identifikovány a vráceny zpět.

Výbor též uvedl, že Rusko by mělo zajistit, aby žádné dítě nebylo zbaveno ukrajinské státní příslušnosti a aby byla zachována jeho identita, jméno a rodinné vztahy.

Rusko tvrdí, že od začátku invaze pouze chrání zranitelné děti před válečnou zónou, informovala agentura Reuters.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu uvedl, že Rusko přemístilo „nejméně stovky“ dětí ze sirotčinců a dětských domovů v okupovaných oblastech Ukrajiny a že mnoho z nich bylo předáno k adopci.

Kreml obvinění Mezinárodního trestního soudu odmítl jako „pobuřující a nepřijatelné“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…