Z Ruska: Velký slovní úder elitního politika. A Putinovo převratné rozhodnutí

06.05.2014 16:30

Z Ruska přišly dvě zajímavé zprávy. Předseda Státní dumy Ruské federace Sergej Naryškin označil události na Ukrajině za genocidu hned dvou národů, ruského a ukrajinského. A ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon umožňující vznik nezávislého národního platebního systému.

Z Ruska: Velký slovní úder elitního politika. A Putinovo převratné rozhodnutí
Foto: red
Popisek: Rusko

V dnešním projevu na Balkánském fóru v Bělehradě Naryškin dle Hlasu Ruska poznamenal, že před celým světem skrývají již několik měsíců hroznou pravdu o ukrajinských událostech. Podle poslance byla politika kyjevské vlády hned od počátku založena na logice občanské konfrontace.

Naryškin má za to, že Kyjev nechce najít a potrestat viníky všech zločinů, bezostyšně zve cizí žoldáky, organizuje velké trestní operace a také nasazuje těžkou techniku pro potlačení akcí na jihovýchodě země.

Národní platební systém

Ruský prezident Putin také podepsal zákon, který ruský parlament schválil minulý měsíc a který má vytvořit národní platební systém, jenž je odpovědí na sankce proti Rusku uvalené v souvislosti s děním na Ukrajině a anexí Krymu. Několika ruským bankám byly odepřeny služby Visa a MasterCard. To vyvolalo obavy veřejnosti ohledně bezpečnosti finančního systému země.

Rossiya Bank je považována americkým ministerstvem financí za banku, která slouží předním vládním úředníkům Ruska. Opatření postihlo také SMP Bank i Sobinbank a Investkapitalbank a způsobilo pokles důvěry v tyto banky.

Podle odhadů ruské centrální banky budování infrastruktury pro zahájení národního platebního systému může trvat až šest měsíců, ale distribuce karet pro veřejnost může zabrat dva roky. Visa a MasterCard ve světle nové legislativy oznámily, že mají obavy o své podnikání v Rusku.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…