Z USA: Ukrajinci pozastavují ofenzivu. V sedmi dnech ji neuvidíme

19.06.2023 8:17

VÁLEČNÝ MONITORING Washingtonský Institut pro studium války (ISW) naznačuje, že ukrajinská protiofenziva se dočasně pozastavuje. Děje se tak ve chvíli, kdy mají podle serveru katarské televize Al-Džazíra velké ztráty jak Ukrajinci, tak Rusové. Africká delegace v Moskvě požádala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vrátil děti unesené z Ukrajiny domů. A tvrdě narazila.

Z USA: Ukrajinci pozastavují ofenzivu. V sedmi dnech ji neuvidíme
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinský prezident označil kolaps přehrady Nová Kachovka na jihu Ukrajiny za „ekologickou bombu hromadného ničení“. Podle ukrajinské vlády byly v důsledku záplav zničeny domy a infrastruktura, půda se stala nevhodnou pro zemědělství a v řadě regionů bylo narušeno zásobování vodou. Odborníci mezitím varovali, že z vodní elektrárny unikly do řeky Dněpr průmyslové chemikálie a ropa, které se smísily s válečným odpadem – včetně nášlapných min.

Informuje o tom americká zpravodajská stanice CNN.

Ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec škody na životním prostředí způsobené kolapsem odhadl na desítky milionů dolarů. Podle ukrajinského ministerstva obrany záplavy zabily také stovky zvířat v zoologické zahradě v Nové Kachovce.

Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z útoku na přehradu, ale žádná ze stran nepředložila dostatek důkazů pro své tvrzení. Podle americké zpravodajské stanice nelze vyloučit ani to, že k protržení přehrady došlo v důsledku únavy materiálu.

Ruské ministerstvo obrany ve své nedělní zprávě uvedlo, že „ozbrojené síly Ukrajiny nejaktivněji postupují ve směru na Záporoží, a to silami až 3 praporních skupin, posílených tanky a obrněnými bojovými vozidly“. CNN však upozornila, že podobný druh informací nemůže nezávisle ověřit.

Starosta ukrajinského Melitopolu Ivan Fedorov oznámil, že ruské síly pokračují v přesunu personálu a těžké vojenské techniky z okolí Nové Kachovky a Kachovky ve východní Chersonské oblasti na frontu Záporožské oblasti přes Melitopol. Na jeho slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„Ukrajinské síly možná dočasně pozastavují protiofenzivní operace, aby přehodnotily svou taktiku pro budoucí operace. Vedoucí zpravodajského centra estonských obranných sil plukovník Margo Grosberg 16. června uvedl, že podle jeho odhadu ‚v příštích sedmi dnech ofenzivu neuvidíme‘.“

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra utrpěla jak ukrajinská, tak ruská strana velké ztráty. Ukrajinci prý dosahují dalších omezených územních zisků a Rusové se efektivně brání. Analytici se shodují, že pokud bude chtít Ukrajina pohnout celou frontou v délce jednoho tisíce kilometrů, bude to vyžadovat ještě hodně času.

Jeden z představitelů ruské okupační státní moci Vladimir Rogov uvedl na sociální síti Telegram, že Ukrajinci dobyli na jihu země obec Piatychatka, což by znamenalo, že Ukrajinci narušili ruské obranné linie. K této možnosti se ruské ministerstvo obrany prozatím nevyjádřilo.

Mezitím šéf soukromé vojenské skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin v neděli uvedl, že 32 000 bývalých ruských zajatců se po skončení smluv se žoldnéřskými milicemi bojujícími na Ukrajině vrátilo domů. Podle Prigožina se ti, kteří získali svobodu a vrátili se do Ruska, dopustili 83 trestných činů, což je podle něj „80krát méně“ než počet trestných činů spáchaných těmi, kteří byli za stejné období propuštěni z vězení, aniž by sloužili u společnosti Wagner.

Z řad OSN zaznívá, že by Rusové měli pustit pracovníky této organizace do oblastí jejich přežití.

„OSN se bude nadále angažovat ve snaze získat potřebný přístup. Vyzýváme ruské úřady, aby jednaly v souladu se svými závazky podle mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla v prohlášení Denise Brownová, humanitární koordinátorka OSN pro Ukrajinu. „Lidem, kteří pomoc potřebují, ji nelze odepřít.“

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa v Petrohradě při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že válka na Ukrajině musí skončit. Podle britské BBC také ruského prezidenta Putina vyzval, aby se děti unesené z Ukrajiny vrátily domů. Ale tady narazil.

„Děti jsou posvátné. Přesunuli jsme je z oblasti konfliktu, čímž jsme zachránili jejich životy a zdraví,“ nechal se slyšet Putin.

Africká delegace složená ze zástupců Jihoafrické republiky, Egypta, Senegalu, Konga-Brazzaville, Komor, Zambie a Ugandy také upozorňovala, že válka ovlivňuje i Afriku, především její potravinovou situaci. Tady podle BBC Putin prohlásil, že pokud někdo ohrožuje potravinovou bezpečnost Afriky, je to Západ, který na Rusko uvaluje sankce a komplikuje vývoz ruské zemědělské produkce do světa.

Delegace zavítala také do Kyjeva, kde s africkými politiky promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Krátce poté, co delegace dorazila do Kyjeva, se rozezněl poplach varující před raketovým útokem, což podle ukrajinského ministra zahraničí Dmitra Kuleby ukazuje, že Putin chce „více války“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

takže úkáčka dostali, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 19.06.2023 8:56:31
na budku a teď se potřebují vzpamatovat a dozbrojit. To se dalo čekat.

|  10 |  0

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…