Z fondu pro vzdělávání chce Kuba financovat infrastrukturu

06.03.2012 17:43

Z programů Evropské unie financujících například vzdělávání by se mohlo 20 až 30 miliard korun přesunout do projektů na výstavbu infrastruktury. Na Fóru českého stavebnictví to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. V příštích 14 dnech se podle něho mají v Česku objevit úředníci Evropské komise (EK), s nimiž mají tuzemští ministři přesun peněz projednat.

Z fondu pro vzdělávání chce Kuba financovat infrastrukturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Kuba chce pro Česko pro přesun peněz mezi operačními programy získat podobnou výjimku jako Řecko. "Schválení tohoto přesunu ale bude velice obtížné, protože nejsme Řecko," reagoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. "Přesun těchto peněz by byl velmi rozumný," uvedl generální ředitel stavební společnosti Eurovia CS Martin Borovka.

Plán na pomoc churavějícímu českému stavebnictví dnes představil také ministr dopravy Pavel Dobeš. "Chceme na poradě ekonomických ministrů otevřít téma staveb za 29 miliard korun, na které stát uzavřel smlouvy v minulých letech a které můžeme začít hned stavět," uvedl.

Stavby za deset miliard

Tyto stavby, na které nyní nejsou peníze, by nejdříve stavební firmy platily ze svého a stát by je podle Dobeše postupně splácel až v příštích letech. Peníze by na to vláda brala jen z národních zdrojů. Už letos by se tak podle ministra dopravy mohly tímto způsobem zahájit stavby za deset miliard korun. "V úvaze je také využití disponibilních prostředků v řádu miliard korun, které má stát uloženy například v Lesích ČR," zmínil ministr dopravy.

Stavební firmy návrh Dobeše přivítaly. "Postupné splácení je něco, co jsme nabízeli už v minulých letech, a tuto iniciativu vítáme," řekl generální ředitel stavební společnosti Skanska Dan Ťok. "Tuzemský finanční sektor je stabilní a má dost prostředků na to, aby mohl vložit peníze do takovéhoto druhu výstavby," poznamenal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.

Snižování státních investic a slabá poptávka ze soukromého sektoru podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše způsobily, že se tuzemské stavebnictví ocitlo na sestupné spirále. Z trhu podle něj zmizela řada menších a středních firem a stavaři končí na úřadech práce.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…