Z rokování ČSSD: Hašek vytáhl na Sobotku Masaryka a poslal vzkaz Dienstbierovi

10.11.2013 12:50

Sociálním demokratům Milanu Chovancovi a Lubomíru Zaorálkovi schází sebereflexe. Během jednání ÚVV ČSSD to novinářům řekl bývalý statutární místopředseda sociální demokracie Michal Hašek. Reagoval tak na slova Jiřího Dienstbiera, že údajným pučistům schází dostatek sebereflexe za své činy.

Z rokování ČSSD: Hašek vytáhl na Sobotku Masaryka a poslal vzkaz Dienstbierovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„My jsme přijali odpovědnost za nízký volební výsledek a kéž by tolik sebereflexe měli i Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Kolega Chovanec byl volebním manažerem a Zaorálek zase psal volební program, a ten nízký výsledek ve volbách všichni známe,“ reagoval Hašek na poznámky některých sociálních demokratů, třeba Jiřího Dienstbiera, že lidé kolem Haška neprokázali dostatek sebereflexe.

Snad si Sobotka najde k prezidentu Zemanovi cestu

Sebereflexí Michala Haška, Zdeňka Škromacha a dalších prý bylo to, že odstoupili ze svých funkcí. „Primárně kvůli volebnímu výsledku. Ale já samotnou schůzku s hlavou státu nevidím jako chybu. Věřím, že k panu prezidentovi najde cestu i Bohuslav Sobotka jako budoucí premiér a že se budou potkávat pravidelně a budou hledat společnou řeč na celou řadu věcí,“ vyjádřil naději Hašek.

Ten zároveň podporuje myšlenku na uspořádání mimořádného sjezdu strany. „Od začátku jsem říkal, že sociální demokracie s tímto volebním výsledkem potřebuje mimořádný sjezd. Je to otázka celého vedení a celé vedení by na něm mělo dát funkce k dispozici. Sjezd by proběhnout měl a nepochybuji, že pokud Bohuslav Sobotka na sjezd přijede jako premiér, otázka je jasná,“ sdělil nyní již bývalý první místopředseda ČSSD.

ČSSD si musí zachovat možnost demokratické diskuse

Michal Hašek věří, že sociální demokracie zůstane vnitřně pluralitní stranou ve smyslu, že její členové a funkcionáři budou moci demokraticky diskutovat o různých názorech. „Jakmile některý z nich zvítězí, samozřejmě platí, že to bude stanovisko sociální demokracie. Ale už Tomáš Masaryk říkal, že demokracie je především diskuse a já doufám, že ČSSD bude i nadále stranou, ve které se bude moci svobodně diskutovat,“ konstatoval.

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD už během neděle vyjádřil obavu, že bude Hašek a další lidé Sobotku coby premiéra za každou věci kritizovat. „Pan Štěch to možná říká ‚podle sebe soudím tebe‘, já se opravdu nechystám k žádným partyzánským bitvám. Chci být loajálním poslancem sociální demokracie. Mám zkušenosti jako předseda poslaneckého klubu a věřte, že cokoli budu dělat ve sněmovně, bude vždy v zájmu sociální demokracie,“ dodal ve vyjádření novinářům na zasedání ÚVV ČSSD Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…