Z těch čísel omdlíte a proberete se v sobotu: Víme, kolik peněz utratil Martin Kupka, když ODS působila na Středočeském kraji. Je to neskutečné

04.04.2019 10:12

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová se stala v poslední době terčem kritiky médií, což podle mnohých podněcují především TOP 09, ODS a STAN. Jenomže ParlamentníListy.cz získaly přesné sumy, které ukazují, jak vypadalo hospodaření kraje v době, kdy jeden z hlavních kritiků hejtmanky, zástupce ODS Martin Kupka, působil ve funkci na tiskovém odboru.

Z těch čísel omdlíte a proberete se v sobotu: Víme, kolik peněz utratil Martin Kupka, když ODS působila na Středočeském kraji. Je to neskutečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Martin Kupka řídil tiskový odbor kraje v době, kdy se externí služby zadávaly v několikanásobně velkorysejším rozsahu než dnes, stojí v podkladech, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.
 
„Ovšem pokud si to Martin Kupka už nepamatuje, pak bychom mu rádi připomněli pár smluv z dob jeho působení na tiskovém odboru,“ konstatuje se dále.
 
Tak například rok 2007 a smlouva na 60.000 korun měsíčně (platná od 1. 10. 2007 do 30. 9. 2008) měla v předmětu například zpracování a aktualizace komunikační strategie, vytipování vhodných médií, relevantních témat, komunikačních příležitostí, nebo připomínkování mediálních výstupů. 
 
Martin Kupka v roce 2007 organizoval také královský průvod Praha – Karlštejn. Najal si na to tři různé subjekty, kterým kraj vyplatil 952.000 korun, 2.280.635 korun a 950.000 korun. Celkem tedy kraj za tento „volební dýchánek ODS“ zaplatil 4.182.635 korun. 
 
 
Jedné ze společností (zajišťujících pro kraj mimo jiné i tento průvod) se za Kupky opravdu na kraji dařilo, odnesla si odsud minimálně 5.856.000 korun. Většinou za PR akce propagující ODS nebo za konzultace mediálních strategií. 
 

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí
Martin Kupka byl také schopen schválit a zaplatit tisk 5.000 kusů letáků formátu A5 za více než 53.000 korun. 
 
V září roku 2008 uzavřel kraj Dohodu o schválení rozpočtu a produkčního scénáře na Královský průvod Praha – Karlštejn, který se konal v červnu 2009 za celkovou sumu 10.699.290 korun. Nicméně v únoru volebního roku 2008 uzavřel kraj smlouvu o komplexním zajištění akce „Královský průvod“ na dobu čtyř let se stejnou společností za celkovou sumu neskutečných 42.797.160 korun. „Jak jsou lidé z různých společností na těchto smlouvách provázaní, nebo jakou měli tenkrát příslušnost k ODS, to už ať posuzuje někdo jiný,“ stojí materiálu, který máme k dispozici. 
 
„Martin Kupka si zakládá na tom, když je prezentován jako ‚čistá tvář nové, nezkorumpované ODS‘. Jeho uhlazený zjev a skvělé rétorické schopnosti zřejmě zaujaly marketéry skomírající ODS a postupně ho táhli nahoru. Tvořili politika, který ‚nebyl‘ spojen s minulostí té ‚staré‘ ODS. Skutečnost je však taková, že Martin Kupka je nejen přímo reprezentantem, ale hlavně pokračovatelem té ODS, jak ji známe z let éry Topolánků a Dalíků. Přímo se podílel na financování ODS z veřejných zdrojů v mnohamilionových částkách. Všichni ještě máme ještě v živé paměti kauzu ProMoPro. Martin Kupka dnes stojí v první řadě ODS a o morálce káže,“ uzavírá za středočeské ANO Martin Herman. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…