Za Havla nám svět naslouchal, vzpomíná prezidentský kandidát Fischer. Uprchlíky bychom měli přijímat, nad jmenováním trestně stíhaného premiéra by velmi váhal

05.10.2017 17:28

Někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer se rozhodl kandidovat na prezidenta. V rozhovoru pro iDnes.cz se vyjádřil např. k uprchlické krizi a k jmenování Andreje Babiše premiérem. Oficiálně prý ohlásil kandidaturu až dnes, symbolicky v den 81. narozenin prvního českého prezidenta Václava Havla.

Za Havla nám svět naslouchal, vzpomíná prezidentský kandidát Fischer. Uprchlíky bychom měli přijímat, nad jmenováním trestně stíhaného premiéra by velmi váhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

„Já se domnívám, že Václav Havel tím, co dokázal, vrátil Českou republiku na mapu světa. Je důležité si připomenout, že to bylo období, kdy naší zemi bylo rozumět a naší zemi naslouchali. Třeba v zahraniční politice odpracoval obrovský kus práce a na to rozhodně chci navazovat,“ začal rozhovor.

Když měl však říci, proč by byl lepším prezidentem než např. Jiří Drahoš, zaváhal. „Neumím odpovědět,“ řekl krátce. Ví ale, čím by se lišil od stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Zaměřil by se na upevňování vztahů České republiky s partnery v NATO a v EU, Jistěže je třeba rozvíjet vztahy i s jinými partnery, ale neměli bychom zapomínat, kam civilizačně náležíme.

Jako člen EU bychom se prý také měli podílet na řešení uprchlické krize a to i tím, že přijmeme část uprchlíků. „Pokud jsme se k tomu zavázali, tak bychom ten závazek měli splnit,“ uvedl k systému kvót. Vyjádřil také názor, že jsme se mohli vyhnout řízení, které nejen s Českem zahájila Evropská unie. „Dalo se to odehrát chytřeji a mazaněji, abychom neměli za to sankce.“ Doporučil však také předefinovat definici uprchlíka a migranta, protože formulace, o které se opíráme dnes, se rodily v úplně jiné situaci.

Celý rozhovor naleznete zde

Došlo i na otázku sestavování vlády. Fischer odvětil, že by premiérem jmenoval člověka, který by se zaručil většinou hlasů v Poslanecké sněmovně. Navíc by tento člověk měl být schopen  onu politickou většinu v Poslanecké sněmovně řídit a musel by ctít Ústavu ČR. Dal by si prý ale velký pozor na to, zda bude jmenovat trestně stíhaného politika premiérem. „Nejmenoval, pokud by byla možnost zajistit takovou vládu, která se opře o dostatečnou většinu a bude respektovat ústavní pořádek v naší zemi,“ uvedl Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…