Za Miroslavem Kalouskem: Komentátor připomněl, na co se dnes už zapomíná

26.11.2017 17:22

Miroslav Kalousek přednesl projev na sněmu TOP 09, v němž se rozloučil s pozicí předsedy této strany a jako její zakladatel se také snažil shrnout svůj politický odkaz. Komentátor Daniel Kaiser však na serveru Echo24.cz poukázal na Kalouskovu největší chybu.

Za Miroslavem Kalouskem: Komentátor připomněl, na co se dnes už zapomíná
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

Miroslav Kalousek spolu s Karlem Schwarzenbergem v roce 2009 vybudovali stranu TOP 09. Ze zkratkou TOP se skrývají slova „Tradice, Odpovědnost, Prosperita“. Kaiser připomíná, že při zrodu TOP 09 sehrál svou roli i tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek, který stál o vznik sesterské strany, jež by vykryla volný prostor na pravici a poskytla by české pravici patřičnou sílu v podobě voličů, pro které je ODS z morálního hlediska nevolitelnou.

Zpočátku se zdálo. že vytvoření strany TOP 09 bylo geniálním tahem. Dokonce až tak geniálním, že v roce 2010 tato strana začala ODS ohrožovat, protože strana Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska nedostala o moc méně hlasů než ODS. A v tu chvíli prý Kalousek udělal svou největší politickou chybu, rozhodl se, že ODS na pravici porazí.

Celý komentář naleznete zde

Boj mezi ODS a TOP 09 skončil v roce 2013 devastací obou stran. Z tohoto boje vyšel vítězně jen jeden muž – Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Podle Kaisera bychom ale neměli zapomínat na to, co Babišovu nástupu předcházelo.

„Pod dojmem fenoménu Babiš se dnes zapomíná, jak se Kalousek v letech 2012 a 2013, v měsících předcházejících razii na Úřadu vlády a uragánu ANO, připravoval jednak na převzetí dominance na pravici (úplně nesmyslné sestřelení pražského primátora Bohuslava Svobody, posledního z „hejtmanů“ ODS, kteří ještě měli popularitu) a jednak na příští vládu se sociální demokracií (veřejná vyjádření, ale taky třeba zájmové souručenství, v němž reprezentanti TOP 09 spolu se sociální demokracií přepřáhli v Ústavu pro studium totalitních režimů),“ napsal Kaiser.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…