Za Šluknovsko můžou média a populističtí politici, tvrdí Pehe

07.09.2011 16:51

Podle politologa Jiřího Pehe můžou za situaci na Šluknovsku nepřímo i elektronická média. Na vině je prý i populismus politiků, který vše jen rozdmýchává svým „apokalyptickým stylem“.

Za Šluknovsko můžou média a populističtí politici, tvrdí Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Různé televizní stanice informovaly a informují o situaci ve Vansdorfu nebo Rumburku jednostranně, populisticky, a nebo přímo v apokalyptickém stylu, zatímco vládní politici, tísnění neutuchajícími koaličními problémy, vycítili šanci ukázat 'svaly'," hodnotí situaci na Šluknovsku politolog Jiří Pehe.

Uznává, že na severu Čech byly vážné problémy, ale míní, že nejde o náhodu, když se o nich začalo mluvit v době, kdy koalice zavádí asociální reformy. „Taktika 'rozděl a panuj', neboli rozeštvávání společnosti, je osvědčeným politickým nástrojem. Poštvat chudé nebo reformami ožebračované nižší střední vrstvy proti těm úplně nejchudším," vysvětluje Pehe.

SLEDUJEME téma Romové

„Rétorická figura, která se v takových případech používá, je poměrně jednoduchá: v těžkých časech musíme všichni přinést oběti, jenže bohužel nám to kazí vrstva parazitů a „nemakačenků", kteří ještě ke všemu terorizují svým násilím ostatní, možná sice chudé, ale poctivě pracující a nájmy platící spoluobčany," píše politolog. Spolu s tím naráží na vysílání televizních kanálů, které „dojatě sledují sociálně nepřizpůsobivé".

Související: Radek John má recept na Romy. Vystěhovat je z ghett

Jako velký problém vidí Pehe romská ghetta, která podle něj vznikají už celých dvacet let a účinně se s tím nebojuje. „Lidé sestěhovaní do ghett už nemají co ztratit, protože ghetto je většinou „konečná". V okolí ghett není práce, a drogy, hazard a lichva se tudíž stávají normou, již se přiučují od útlého věku i děti, které nikdy neviděly nikoho pracovat," dodává politolog.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…